Prateći program BPD: Izložba Zorana Petrušijevića Zopa - istorija pozorišta u malom FOTO

Izložba Slike iz pozorišnog života, autora Zorana Petrušijevića Zop-a, čuvenog slikara iz Vranja, otvorena je na početku 44. Borinih pozorišnih dana, kao deo pratećeg programa festivala.

Reč je je o 15 slika, nastalih kao potreba da se ovekoveče segmenti iz raznih predstava iz novije istorije vranjskog teatra, igranih tokom više decenija u drugoj polovini 20. veka.

Umetnički direktor vranjskog teatra Bojan Jovanović naglasio je da se izložba otvara na veliki dan za ovu ustanovu - stogodišnjicu pozorišta - podsećajući kratko na istorijat pozorišnog života u Vranju.

"Godine 1924. osnovano je pozorište Građanske kasine, kao prvo u ovom gradu, sledi period amaterskog pozorišta, a posle Drugog svetskog rata, od 1946. godine, period profesionalnog teatra koji se zvao Okružno narodno pozorište.

Nakon toga pozorište je u jednog periodu nosilo ime Narodno pozorište Bora Stanković, koje je živelo do 1956. godine.

Potom sledi dug period amaterskog pozorišta, koje je s godinama raslo i nizalo uspehe, da bi devedesetih godina prošlog veka, od 1997, ovom pozorištu bio vraćen status profesionalnog teatra.

Povodom otvaranja pratećeg programa ovog festivala, odlučili smo se da priredimo ovu izložbu, to je samo deo slika koje je Zoran Petrušijević Zop naslikao za naše pozorište godinama unazad.

Mnoge od tih Zopovih slika nestale su u požaru koj ije zahvatio zgradu teatra 2012. godine, ali je deo njih i sačuvan, barem one koje su bile u novom delu zgrade, gde su naše kancelarije.

Odlučili smo da ih sada prvi put prikažemo javno i za nas predstavlja posebno zadovoljstvo da deo tog blaga pozorišta damo na uvid ljubiteljima teatra", kazao je Jovanović.

Zamenik gradonačelnika Milan Ilić rekao je da su vranjski festival i jubilej - stogodišnjica pozorišnog života u Vranju - pravi momenat da se vidi jedna ovakva izložba.

"Još jedan bitan momenat je da su to dela našeg renomiranog akademskog slikara Zorana Petrušijevića Zop-a.

Nadam se da će pubika uživati u svim ovim delima i da će ona ostati kao trajno svedočantvo o pozorišnom životu u našem gradu", rekao je Ilić.

Najnovije vesti