Petrović o rekonstrukciji Dositejeve škole: Neko tu ne govori istinu

Projekat rekonstrukcije Osnovne škole Dositej Obradović u Vranju nije planiran za realizaciju u predstojećem periodu, piše u odgovoru Ministarstva prosvete na poslaničko pitanje Slobodana Petrovića, narodnog poslanika stranke Srbija centar iz Vranja.

Petrović je na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu napisao da je očigledno da nakon ovakvog odgovora neko ne govori istinu - ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo grada Vranja, koji su to najavljivali, ili ministarstvo koje je poslalo ovakav odgovor.

"Ministarstvo prosvete opredeljena sredstva za investicije u 2024. godini realizuje preko programske aktivnosti Modernizacija infrastrukture školskih objekata na celoj teritoriji Republike Srbije.

Projekat rekonstrukcije OŠ Dositej Obradović nije planiran za realizaciju u predstojećem periodu", piše između ostalog u odgovoru ministrstva.

U dopisu se dodaje da procenjena vrednost za realizaciju Projekta dogradnje, rekonstrukcije, adaptacije, energetske sanacije i izgradnje pomoćnog objekta u ovoj školi iznosi 680 miliona dinara sa PDV-om, "u skladu sa zahtevom škole iz decembra 2022. godine".

"S obzirom na to da neophodna sredstva za radove na objektu škole daleko prevazilaze odobrena budžetska sredstva za tu namenu, Ministarstvo prosvete u ovom trenutku nije u mogućnosti realizovati traženu investiciju", piše doslovce u dopisu iz ministarstva.

Podsećanja radi, prilikom posete Vranju u martu prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je "da će se obezbediti sredstva za rekonstrukciju" ove škole.

Iz vrha gradske vlasti u više navrata je tokom ove godine rečeno da je rekonstrukcija škole "prioritet".

Reč je o najstarijoj školi u Vranju, sagrađenoj 1959/60. godine.

Sa uvećanjem broja učenika dograđivana je u dva navrata - 1974. i 1990. godine.

Škola je trenutno u veoma lošem stanju.

Postoji projekat za rekonstrukciju čija je treća verzija prihvaćena početkom 2022. godine.

Na taj projekat je izdata dozvola za rekonstrukciju i izvođenje građevinskih radova.

Škola je u svojim najboljim danima imala i do 1.500 učenika.

Danas je taj broj dvostruko manji.

Koje je radove potrebni izvesti

U OŠ Dositej Obradović potrebno je srušiti staru i izgraditi novu fiskulturnu salu, zameniti spoljnu i unutrašnju stolariju, postaviti nove podove u svim učionicama, zameniti deo krovne konstrukcije i kompletan krov škole. Neophodna je i rekonstrukcija kanalizaione i vodovodne mreže, električnih instalacija, ugradnja rasvete u učionicama, adaptacija više od 500 kvadrata tavanskog prostora za nastavne i druge namene, stvaranje prostornih uslova za rad đačke kuhinje i trpezarije. Takođe treba uraditi proširenje školske biblioteke za četrdesetak kvadrata, konverziju energenata i prelazak na jeftiniji način grejanja, izgraditi novu ogradu oko školskog dvorišta, rampe za invalide, igralište za mali fudbal...

Aleksandar Vučić je o rekonstrukciji škole Dositej Obradović govorio u Vranju prilikom obilaska Ginekologije u januaru ove godine (pogledaj video klip u nastavku).

Komentari

Fiskulturnu salu ostaviti kao do sada jer učenici razvijaju posebne veštine,voziti loptu a ne propasti u neku od rupa i deca moraju sve to da izbegnu i da daju koš da visoko ne bacaju loptu da ne udari u plafon.

Onda zatvoriti školu jer je u ovakvom stanju nebezbedna za đake i nastavno osoblje . Katanac i ćao...Godinama se deca muče u nikakvim uslovima ... i nikom ništa ... ničije dete od funkcionera tamo ne ide pa ih baš briga za Dositej...

Najnovije vesti

Foto promo plakat Oktobar u znaku Borkinog zaveta »

Predavanje na temu Prevencija, savremeni pristup u hirurškom lečenju karcinoma dojke i rekonstruktivna hirurgija dojki b...