Zavrni rukave: Skoro tona i po đubreta očišćena sa obala Vranjske reke FOTO

Četrnaest vreća od 100 litara đubreta prikupljeno je u nedelju, u akciji čišćenja keja pored Vranjske reke, na potezu od Belog mosta (pristupačni deo oko Žutog mosta) i do mosta ispod Amama, koja je sprovedena u okviru kampanje Zavrni rukave.

Kako je na svom Fejsbuk nalogu naveo Dragan Antić, odbornik i aktivista Ekološkog ustanka u Vranju, u čišćenju je, nažalost, učestvovalo samo petoro ekoloških aktivista ili volontera.

"I taj podatak pokazuje svest građana Vranja o potrebi očuvanja sredine u kojoj žive.

Velika zahvalnost organizatora Jovani, Dimitriju i Mihajlu", naveo je Antić.

Najviše smeća, kako kaže, prikupljeno je ispod mosta kod Amama.

"Tu se godinama gomila smeće i stvorena je ogromna divlja deponija.

Gradonačelnik Slobodan Milenković može da je ukloni sa mape divljih deponija, ako se ova uopšte nalazila na toj mapi.

Deponija je na 50 metara od kulturno-istorijskog spomenika Amam i na nekih 300 metara od zgrade Gradske uprave.

Očigledno da nikome nije smetala do sada.

Kako se po navici ljudi da tu bacaju smeće ne bi opet stvorila, preporučujemo gradonačelniku da postavi kamere kako bi komunalna milicija počela da radi posao za koji je plaćena, prati i naplaćuje kazne za nezakonito odlaganje smeća", navodi Antić.

Iako je bilo najavljeno čišćenje do Gornje pijace, on navodi da su aktivisti i volonteri, nakon tri sata čišćenja i mnogo prikupljenog smeća u ovoj praktično privatnoj akciji, nisu imali snage da nastave dalje, a ometala ih je i kiša.

"Smeće smo ostavili na dve lokacije, kod Žutog mosta i mosta ispod Amama.

Iako smo kontaktirali JKP Komrad mejlom u petak 27. septembra, pozvali ih da se priključe akciji trimerima i urede delove koji su urasli, niko nam se nije javio na kontakt telefon koji smo ostavili.

Njihova obaveza je da pokupe vreće sa lokacija na kojima smo ih ostavili.

Da li će to učiniti ne znamo, jer verovatno odbijaju saradnju obzirom da se nisu javili na kontakt telefon, ni mejl", dodaje Antić.

Tokom akcije, konstatuje Antić, "uočena je neodgovornost vlasti".

"Kako prema keju koji je neko sagradio za nas pre više decenija, tako i prema spomenicima kulture.

Tabla na Žutom mostu iz 1840. godine sa zapisom na turskom jeziku stoji zatrpana zemljom, da je slobodno nagriza zub vremena.

Uspeli smo da uklonimo zemlju lopatom, ali upozoravamo gradsku vlast da je dužna da se stara o kulturno-istorijskim znamenitostima, koje su u katastrofalnom stanju u poslednjoj deceniji", zaključuje Antić.

Kampanju Zavrni rukave pokrenulo je udruženje Eko straža.

Održava se nekoliko puta godišnje s namerom da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme.

Najnovije vesti