Vranjski Vodovod ulazi u projekat od 25 miliona evra, prvi korak projektna dokumentacija

U Javnom preduzeću Vodovod i lokalnoj samoupravi imaju nameru da započnu realizaciju infrastrukturnih projekata vrednih više od 25 miliona evra, rekao je v.d. direktora Dejan Ivanović, na poslednjoj sednici Skupštine grada Vranja.

Ali, pre ulaska u radove, naophodna je projektno-tehnička dokumentacija za dva važna magistralna cevovoda.

Ta dokumentacija koštaće oko 30 miliona dinara, od čega lokalna samouprava i Vodovod nameravaju da 24 miliona obezbede od države - apliciraće prema ministarstvima, pre svega privrede i zaštite životne sredine, ali i drugim državnim organima.

Kako je Ivanović rekao u obraćanju odbornicima, izmena programa poslovanja Vodovoda odnosi se na dve pozicije - dopuna plana javnih nabavki za izmenu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju druge faze magistralnog cevovoda sirove vode od Brane Prvonek do Fabrike vode (dužine 8,5 kilometara) i, druga faza, magistralni cevovod pijaće vode od fabrike vode do Vranja.

"Ta projektna dokumentacija nam je neophodna kako bismo mogli da konkurišemo za finansiranje ka kreditnim linijama", rekao je Ivanović, uz napomenu da u prethodnih tridesetak godina nije dovoljno ulagano u vodosnabdevanje i da je pokretanje ovih projekata neophodno radi održavanja nivoa trenutnog kvaliteta vodosnabdevanja u budućnosti.

On je dodao da se druga dopuna u programu poslovanja Vodovoda tiče uvećanja troškova zarada.

"Kod više od 150 naših radnika potrebno je izvršiti dopunu do minimalne cene rada.

Važno je, dakle, pomenuti, da se ne radi o povećanju broja radnika.

Mi smo čak smanjili broj zaposlenih i smanjićemo još, ali cene radnog časa moramo uskladiti za svakog zaposlenog i zbog toga ova izmena", kazao je Ivanović.

On je dodao da je preduzeće smanjilo pojedine troškove.

"Smanjili smo troškove materijala, goriva i energije u iznosu od 21,4 miliona, manji su i troškovi proizodnih usluga 3,4 miliona", kazao je, uz napomenu da su, nažalost, povećani troškovi kamata na višemilionski iznos.

Skupština je na poslednjoj sednici usvojila rešenje o davnju saglasnosti na izmenu programa poslovanja Vodovoda.

Najkvalitetnija voda u Srbiji

Odgovarajući na odbornička pitanja, Ivanović je rekao da je za dugovanje Jumka za vodu od 74 miliona urađen reprogram otplate duga. Na primedbe opozicionih odbornika o milionskim dugovanjima iz perioda pre Ivanovićevog dolaska na čelo Voovoda, on je još dodao da je Vodovod sada "likvidno preduzeće".

"To ćemo dokazati vrlo brzo, uskoro će biti i naš izveštaj o radu pred skupštinom, pa će se sve videti. Smatram da za proteklih šest meseci, koliko sam na čelu preduzeća, imamo dobro prolazno vreme", kazao je Ivanović.

On je još dodao da prema rezultatima dvadeset šest tzv. proširenih analiza, koje je radio Institut Batut, Vranjanci piju možda i najčistiju i najkvalitetniju vodu u Srbiji.

Komentari

Gosp.Ivanovicu reagujte napokon i povecajte pritisak vode u Naselju Raska
premali je pritisak vode u naselju Raska

Zašto su plate manje svakog meseca ako ima manje zaposlenih?Gde ide razlika?

Vodovod prvo neka zavrsi ove uluce koje je zapoceo i ostavio raskopane pa onda neka ulazi u nove projekte, konkretno Bregalnicku ulicu, pijemo vodu iz azbestnih cevi

Najnovije vesti