Velika dugovanja Jumka za struju i vodu

Osim 74 miliona dinara za vodu koje duguje Javnom preduzeću Vodovod u Vranju, kompanija Jumko dužna je i 274 miliona dinara Elektroprivredi Srbije (EPS) na ime računa za struju.

EPS je ovih dana objavio listu najvećih dužnika među kojima je i Jumko.

Primedbu na tolerisanje dugova Jumka za vodu na sednici je kritikovao Igor Zlatković, šef opozicione odborničke grupe Hrabro za Vranje, rekavši da se toj kompaniji gleda kroz prste, dok se građani utužuju za dugovanja od po hiljadu dve dinara.

Postojanje navedenog duga za vodu potvrdio je na poslednjoj sednici Skupštine grada Vranja direktor Vodovoda Dejan Ivanović, ali je demantovao da se dugovanja tolerišu, već da je za izmirenje tog duga sa vranjskom kompanijom postignut dogovor o reprogramu.

Još početkom 2019. godine Osnovni sud u Vranju zauzeo je stav da se ide na prekid izvršnih sudskih postupaka prema kompaniji Jumko zbog usvajanja UPPR-a.

Skupština grada Vranja donela je u novembru 2021. Odluku o konverziji potraživanja poverilaca - lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova sa područja grada - u trajni ulog u Holding kompaniji Jumko.

Ukupan iznos konvertovanja iznosio je 1,10 milijardu dinara, što je blizu trećine budžeta grada Vranja.

Neki srpski ekonomisti su u to vreme ovakve ekonomske postupke nazivali oproštajem duga.

Vlada je zaključkom prethodno dala saglasnost da svoje nenaplaćene prihode od Jumka konveruje u kapital tog preduzeća i dala preporuku i svim ostalim državnim poveriocima, pa i Gradu Vranju i javnom sektoru tog grada da učine isto, što su oni i učinili.

Nakon usvajanja Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) 2021. godine Jumku su blokirana zaduženja.

Jumko posednjih godina opstaje zahvaljući poslovima za vojsku, policiju i druge uniformisane službe koje dobija od države.

Iz samog Jumka su lane potvrdili da su 80 odsto zavisni od tih poslova.

Najnovije vesti