Stripovi vranjskih učenica ušli u udžbenik Likovne kulture

Stripovi Sofije Tasić i Jane Stanojković, učenica iz Vranja, našli su se u akreditovanom udžbeniku Likovna kultura za drugi razred osnovne škole, kao primeri dobro urađenih stripova.

Učitelj Miomir MiDej Dejanović kaže za Vranje news da su Sofija i Jana volele da crtaju stripove dok su bile njegove učenice u nižim razredima i da su ih "crtale veoma uspešno".

"Sofijin strip Pas i njegova senka i Janin strip Lisica i gavran iz knjige Da ti nacrtam!, u kojoj sam objavio moje i đačke edukativne stripove koje smo izrađivali na časovima, privukli su pažnju autora udžbenika Likovna kultura.

Oni su me kontaktirali, a zatim sam za Vulkan izdavaštvo potpisao saglasnost, dao sam pristanak da se u štampanom i digitalnom udžbeniku Likovna kultura objave i koriste pomenuti stripovi koje su uz moje mentorstvo svojevremeno uradile nekadašnje moje učenice, a sada srednjoškolke, Sofija Tasić i Jana Stanojković.

Ispunjava me saznanje da su stripovi mojih đaka ušli i u udžbenik", kaže učitelj Dejanović za naš portal.

Pod mentorstvom učitelja Dejanovića, dok su bile njegove učenice, Sofija i Jana su ostvarile zapažene rezultate u strip stvaralaštvu.

Sofija je osvojila prvo mesto na 8. međunarodnom Bijenalu umetničkog dečjeg izraza (8. BUDI) u Pančevu, za strip pod nazivom Ono što me čini srećnom.

Prvo mesto je osvojila i u Tavankutu, u Vojvodini, na međunarodnom konkursu Bogatstvo različitosti.

Bila je prva i na konkursu Novogodišnja čarolija, Dečjeg saveza grada Vranja.

Prvo mesto je odnela i na međunarodnom likovnom konkursu Hristos voskrese, radost donese, koji je takođe raspisao Dečji savez Vranja.

Janini stripovi su bili izloženi na 20. i 21. Balkanskoj smotri mladih strip autora, u galeriji Leskovačkog kulturnog centra, među ostvarenjima autora iz celog sveta.

Jana Stanojković je sada učenica druge godine društveno-jezičkog smera Gimnazije Bora Stanković, a Sofija Tasić pohađa drugu godinu Medicinske škole, opšti smer.

"Naravno, i one su srećne što su njihovi stripovi iz zbirke Da ti nacrtam! zapaženi i odabrani, što su se našli u akreditovanom udžbeniku iz koga će znanja sticati mališani širom Srbije", dodaje Dejanović.

Autori udžbenika Likovna kultura za drugi razred osnovne škole su Milena Stojanović Stošić i Dušan Stošić, a izdavač je Vulkan znanje iz Beograda.

Najnovije vesti