Restoran Morava, među Vranjancima popularno „Moravče“, u četvrtak obeležava 50 godina rada i postojanja.
Nastalo je sada već dalekih šezdesetih godina dvadesetog veka.
Osnovao ga je tada mladi, a danas najstariji živi vranjski ugostitelj, Radisav Kostić Disko.
Sve počinje u proleće 1968. godine u glavnoj gradskoj ulici, kada je otvorena mala kafana „Morava“ sa svega 25 konzumnih mesta.
Nudili su se specijaliteti sa roštilja i gotova jela po narudžbini.
Kafana je ubrzo dobila svoje stalne mušterije i pročula se po odličnom kvalitetu.
Dvadesetak godina kasnije, tačnije 1990, porodični posao nasleđuje sin Radisava, Pera Kostić, koji nastavlja već utabanim stopama svoga oca.
Najpre unapređuje jelovnik i uspeva da kafanu pretvori u restoran „Morava“, a 1996. renovira sprat i dograđuje novih 30 konzumnih mesta.
„Moravče“ je sa takvim kapacitetima radilo sve do 2004. godine.
Tada Pera Kostić dograđuje novu salu sa 100 konzumnih mesta i otvara je na Vidovdan.
Na taj način stvorile su se mogućnosti za organizovanje malih porodičnih proslava, seminara i konferencija.
Zbog povećanja obima posla, „Moravče“ u dvorištu dobija i svoju letnju baštu, koju Pera Kostić otvara u leto 2007. godine i koju Vranjanci od tada rado koriste kao svoje omiljeno malo odmorište u toplim mesecima.