Putujuće šare Srbije: Otvorena izložba Borine praunuke u Vranju FOTO/VIDEO

Izložba slika Putujuće šare Srbije, autorke dr Milice Živadinović, praunuke najpoznatijeg Vranjanca Bore Stankovića, otvorena je u subotu u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Živadinović je kazala da njene slike, koje je predstavila Vranjancima, predstavljaju izbor iz ciklusa Kosmička harmonija i Kosmičko oko, koje se nastavljaju ciklusom Radost nasleđa.

"Ceo ovaj projekat nosi naziv Putujuće šare Srbije.

Postavka je proputovala skoro ceo svet - od Novog Sada, preko Loznice, Trebinja, Beograda, Grocke, Pirota, do Meksika, Pariza i Pekinga i večeras do Vranja.

Slike koje putuju sa mnom prati i nakit koji je ručno stvaran, koji je takođe večeras ovde izložen, kao i dve knjige - Ornamenti Srbije i Pirotski ćilim", rekla je Milica Živadinović

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković konstatovao je da Milica Živadinović, kao praunuka Bore Stankovića, dar za umetnost, pre svega likovnu, nosi u genima.

"Likovni izraz je njen savršeni pečat, ali ništa manje nije uspešna i u izradi umetničkog nakita i u pisanju, o čemu svedoči kolekcija nakita i brend koji je stvorila pod nazivom MITSI-PARIS, kao i monografija Ornamenti Srbije – pirotski ćilim, rekao je Milenković.

Postavka Putujuće šare Srbije na autentičan način prikazuje ne samo tradicionalne šare pirotskih ćilima, već i senzibilitet umetnice, koja je i deo sebe utkala u ove slike.

"To potvrđuju i brojne recenzije napisane o postavci pred nama, u kojima se ističe da je likovni svet Milice Živadinović sazdan od sećanja na pretke i motiva iz nacionalnog folklora, ali i utisaka iz urbane svakodnevice.

Na njenim slikama spojeno je emotivno i poetsko, istorijsko i tradicionalno na nov i neponovljiv način, kazao je Milenković.

Pirotski ćilim kao srpski nacionalni simbol 2012. godine uvršten je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, te je još veći značaj što se motiv ćilima nalazi na Miličinim slikama.

Kroz prizmu likovnog izraza Milica se trudi da nas, takođe, upozna sa svim lepotama srpskog folklora i na taj način i sama daje nemerljiv doprinos očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Ova postavka sa svojim izuzetnim koloritom pleni i ostavlja bez daha, a svaka slika i svaki motiv imaju svoju posebnu priču“, rekao je Milenković.

Maja Aleksić, direktorka Narodnog muzeja u Vranju, rekla je da su uz nju predsednica Skupštine grada Zorica Jović, zamenik gradonačelnika Milan Ilić, načelnik Grdaske uprave Dušan Aritonović, članovi Gradskog veća i brojni građani.

U programu su nastupili kontratenor Bojan Bulatović, poreklom iz Vranja, te pijanistkinja Dragana Dimić.

Najnovije vesti