Promovisan Festival CircleArt u Vranju: Zelena promena je ženskog roda FOTO

Festival CircleArt - Zelena promena je ženskog roda?, koji se održava u Nišu, predstavio je deo svog programa u Vranju, u saradnji sa vranjskim udruženjem Generator.

Prezentovana je izložba fotografija, nastala kao rezultat javnog nagradnog konkursa sa temom ekologije u okviru EU Zelene nedelje.

Marija Peternel, aktivistkinja i producentkinja Festivala CircleArt u Nišu rekla je da je, nedavno završen festival, zapravo manifestacija reciklažne i cirkularne umetnosti Circle Art.

"Ovaj festival, koji promoviše i razvija umetničke prakse posvećene održivim modelima i zaštiti životne sredine, otvoren je izložbom fotografija.

Tema festivala bila je uloga žena, umetnica i aktivistkinja, te je fokus bio na njihovoj većoj vidljivosti i afirmaciji, a to će ujedno biti i povod za razgovor koji ćemo voditi sa aktivistima, umetnicima i građanima", rekla je Peternel u Vranju.

Gordana Ristić, aktivistkinja udruženja Generator, govorila je o dva edukativna video filma (koje je publika imala priliku i da vidi), nastala u okviru projekta Eko-edu habovi, koji se realizuje u okviru programa Erasmus plus koji sufinansira Evropska unija.

"U okviru projekta je snimljeno 7 videa sa slecećim temama: nula otpada, ponovna upotreba stvari i popravke, zeleni poslovi, umetničko oblikovanje otpada, baštovanstvo i kompostiranje, eko-sela i kuvanje kod kuće, namenjenih mladim ljudima", rekla je Ristić.

U projektu su učestvovali mladi iz Srbije, Švedske, Makedonije, Letonije, Portugalije, Francuske, Mađarske...

Ovaj projekat se realizuje u okviru programa Kultura za demokratiju, kojeg uz podršku vlade Švajcarske u Srbiji koordiniše Hartefakt fond.

Najnovije vesti