Promocija monografije Caričin grad u petak u podne u Narodnom muzeju

Monografija pod nazivom Caričin grad Justiniana Prima, autora Veroljuba Trajkovića, biće predstavljena u petak 17. maja od 12 časova u zgradi Narodnog muzeja u Vranju.

O knjizi će govoriti stručnjaci Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu - arhitekta Ivana Cvetković i istoričar Đorđe Stošić, direktor muzeja i autor.

Monografija dočarava otkrivanje i istraživanje Caričinog grada u periodu od 1912. do 2022. godine.

Opisuju se radovi na konzervaciji arhitektonskih spomenika na ovom nalazištu, kao i o višedecenijskom zajedničkom istraživanju velikog broja srpskih i francuskih arheologa, istoričara, arhitekata i naučnih i kulturnih institucija koje se bave prezentacijom spomeničkog nasleđa.

U recenziji dopisnog član SANU dr Vujadina Ivaniševića, dugogodišnjeg rukovodioca istraživanja arheološkog lokaliteta Caričin grad, navodi se da monografija Veroljuba Trajkovića "predstavlja važan doprinos u sagledavanju, razumevanju i popularizaciji ovog važnog središta, nekadašnje arhiepiskopije i upravnog centra ranovizantijskog sveta".

"Monografija je plod istraživačkog rada autora, koji je niz decenija sarađivao sa srpskim i francuskim istraživačima, a sam je učestvovao i uspešno vodio muzeološke projekte vezane za ovaj spomenik kulture", navodi se između ostalog u recenziji.

Knjiga je formata A4 i ima 388 stranica.

Reč je o srpsko-engleskoj verziji, sa mnogo fotografija, karti i planova koji uz tekst ilustruju njenu sadržinu.

Organizatori promocije su Narodni muzej u Vranju i Centar za istraživanje i proučavanje kulturno–istorijske baštine juga Srbije.

Najnovije vesti