Pašini konaci, reprezentativni objekti Vranja i Srbije FOTO/VIDEO

O arhitekturi i vremenu nastanka Pašinih konaka u Vranju nema preciznih istorijskih podataka.

Istorijske okolnosti i osobenosti arhitektonskih elemenata ukazuju da su podignuti početkom XIX veka.

Obe zgrade Pašinih konaka (selamluk i haremluk) bile su smeštene u istom dvorištu, ali su imale različitu namenu, otkriva nam Stalna etnološka postavka Narodnog muzeja u Vranju.

Selamluk je muško odeljenje u muslimanskoj kući ili posebna kuća u avliji gde se primaju gosti, dok je haremluk žensko odeljenje u muslimanskoj kući u koje muškarci koji nisu ukućani ili srodnici nisu zalazili.

Horoepiskop Pajsije je 1879. godine obe zgrade otkupio od turskih vlasnika, da bi vremenom postale vlasništvo države, te je 1881/1882. godine u zgradi selamluka počela sa radom Gimnazija i ostala tu sve dok nije podignuta nova zgrada 1933. godine.

Obe zgrade Pašinog konaka stavljene su pod zaštitu države 1949. godine, a za spomenike kulture od velikog značaja proglašene su 1979. godine.

Građevine imaju dvospratne, približno su istih dimenzija i sa simetričnim rasporedom prostorija grupisanim po etažama oko centralnog hola, sa kojim imaju direktne veze.

Sve sobe ukrašene su bogato obrađenim tavanicama različitih oblika i dekoracija.

Simetrični raspored prostorija kod oba konaka vidi se na njihovim reprezentativnim čeonim fasadama.

Obe građevine su čisti predstavnici stila balkansko-orijentalne arhitekture koji se, osim simetričnog rasporeda prostorija i fasadnih kompozicija, karakteriše još i jako isturenim strehama, te krovovima na četiri ili više voda pokrivenih ćeremidom.

Pašini konaci spadaju u red najstarijih sačuvanih objekata iz turskog perioda, predstavljaju biser arhitekture i estetske harmonije spoljašnih arhitektonskih elemenata i predivnih tavanica i dolapa veštih majstora duborezaca, te i danas čine najreprezentativnije objekte u Vranju i Srbiji.

Projekat je finansijski podržan od Grada Vranja. Stavovi izneti u medijskim sadržajima nužno ne izražavaju stavove organa koji je odobrio sredstva.

Najnovije vesti