Odbornici usvojili rebalans budžeta, investicije za kapitalne projekte 125 miliona evra VIDEO

Radni deo sedme sednice Skupštine grada Vranja počeo je usvajanjem Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Vranja za 2024. godinu.

Obrazlažući nacrt odluke o rebalansu budžeta, član Gradskog veća za budžet Bojan Kostić rekao je da je ukupan rast budžeta 311 miliona dinara, odnosno 9 odsto u odnosu na inicijalni budžet.

Na prihodnoj strani došlo je do povećanja u iznosu od 97 miliona dinara sredstava koja nisu utrošena u prethodnoj godini, 134 miliona su rast tekućih prihoda iz ove godine i 80 miliona dinara su primanja od prodaje zemljišta.

Najvažniji razlozi za donošenje rebalansa budžeta za 2024. godinu su projekti podržani od strane nadležnih ministarstava, usklađivanje finansijskih planova ustanova i drugih budžetskih korisnika u skladu sa promenama u toku godine i povećana izdvajanja za infrastrukturu", kazao je Kostić.

On je nabrajajući najvažnije kapitalne projekte, koji se realizuju zajedno sa nadležnim ministarstvima, rekao da su to projekti Čista Srbija (kojim je predviđena izgradnja kanalizacione mreže na teritoriji grada Vranja u dužini od 140 kilometara), zatim izgradnja Regionalne deponije Meteris, rekonstrukcija Opšte bolnice u ZC Vranje, izgradnja toplovoda na teritoriji Grada Vranja, izgradnja i rekonstrukcija atmosferske kanalizacije u okviru LIID programa, rekonstrukcija vrtića Boško Buha, izgradnja Trening centra u industrijskoj zoni Bunuševac i izgradnja Omladinskog centra.

Ukupna vrednost investicija za kapitalne projekte je 125 miliona evra, dodao je Kostić.

Ukupno predviđeni prihodi i primanja rebalansom budžeta iznose 3,56 milijarde dinara, a rashodi i izdaci za nabavku nefinansijske imovine su 3,7 milijarde dinara.

Budžetski deficit je 148,2 miliona dinara, odnosno 4,2 odsto u odnosu na tekuće prihoda i primanja.

"Ono što je važno da se naglasi je da se 90 odsto ovog deficita pokriva iz neutrošenih sredstava iz prethodne godine.

Kada je reč o rashodima, došlo je do većeg izdvajanja sredstava za komunalne delatnosti, u visini od 20 miliona dinara i to za izgradnju sekundarne vodovodne mreže u selima Neradovac i Moštanica.

Takođe, povećana su sredstva za dodatna održavanja i proširenja javne rasvete.

Povećana su i sredstva lokalnim preduzetnicima, naime 30 preduzetnika je dobilo po 300.000 dinara za unapređenje poslovanja.

Ove godine 75 miliona dinara će biti uloženo u predškolsku infrastrukturu, a povećani su i troškovi za rad dva nova vrtića“, rekao je Kostić obrazlažući rebalans.

Šta je još usvojeno

U nastavku sednice Skupštine grada, potvrđen je mandat odborniku dr Slobodanu Stamenkoviću sa izborne liste Hrabro za Vranje. Usvojene su Odluka o izmeni i dopuni Odluke o usklađivanju poslovanja javnog preduzeća Vodovod sa Zakonom o javnim preduzećima i Izmene i dopune Programa poslovanja JP Vodovod za 2024. godinu. Odbornici su dali zeleno svetlo i na Cenovnik usluga JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja, Odluku Nadzornog odbora JP Parking servis o zaduženju i Rešenje o davanju prethodnog mišljenja za promenu granica katastarskih opština. Takođe, usvojena su i Rešenja o otuđenju uz naknadu u novcu građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Vranja sa pojedinih katastarskih parcela, radi ispravke granica susednih katastarskih parcela. Na današnjoj sednici lokalnog parlamenta usvojena su i Rešenja o razrešenju i imenovanju predsednika i članova nadzornih odbora u JU Narodni muzej Vranje i JP Parking servis, kao i članova Saveta za zdravlje, Lokalnog saveta roditelja Grada Vranja i školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Vranja. Takođe, usvojena su i Rešenja o razrešenju i imenovanju članova stalnih radnih tela-saveta i komisija Skupštine grada. Na današnjoj sednici odbornik Mirko Dimitrijević sa izborne liste Ivica Dačić -Premijer Srbije, podneo je ostavku na mesto odbornika u Skupštini grada Vranja. Ostavku na mesto zamenika sekretara Skupštine grada podneo je Dragan Jovanović, iz ličnih razloga.

Komentari

Budzetski deficit 148 miliona dinara, a 97 miliona sredstva koja nisu utrosena prosle godine i koja ce da pokriju deficit, ili ne ume da racuna ili zamajava narod, pritom naglasava da 90% deficita je pokriveno, mogo bre struke u maloj glavi.

Najnovije vesti