Nema povećanja plate za prosvetare

Vranje/Beograd - Predstavnici Vlade Srbije obavestili su sindikate obrazovanja da nema mogućnost za bilo kakvo povećanje zarada prosveti u 2024. godini.

Saopšteno je još da se prvo naredno povećanje može očekivati tek od januara 2025. godine, saopšteno je iz četiri reprezentativna sindikata posle sastanka u Vladi.

Tema sastanka, kako su sindikati pozivom i obavešteni, bila je realizacija potpisanog protokola iz oktobra 2023. godine.

Predstavnici sindikata su očekivali da će im biti „predočena dinamika, kojom će se povećati zarade zaposlenih u osnovnim i srednjim školama predviđene protokolom, i kojim će zarada nastavnika početnika biti izjednačena sa republičkim prosekom, zaključno sa 1. januarom 2025. godine“.

Vlada im je, kako ističu, „ponovo dala samo obećanje da će povećanje zarada zaposlenima u osnovnim i srednjim školama biti veće od planiranih povećanja za ostale korisnike iz javnog sektora, ali tek od sledeće godine“.

Dodatnu zabunu unelo je to što je dobijena informacija od Ministarstva finansija da će planirano povećanje „biti različito raspoređeno nastavnom i nenastavnom osoblju“.

"Zatečeni smo dobijenim informacijama da novu školsku godinu treba da započnemo bez povećanja zarada, i da država do kraja kalendarske godine nema novca za dodatna povećanja.

Neočekivano svakako jeste, da se jednog dana saopšti jedna, a drugog sasvim drugačija, informacija", piše u saopštenju.

Osnovne zarade zaposlenih u obrazovanju trenutno su daleko niže od republičkog proseka, a obećanjima koje Vlada daje neće se dostići ni u januaru 2025. godine, ističu sindikati prosvete, konstatujući da protokol koji je potpisan u oktobru 2023. godine, nakon ovog sastanka i informacija koje su dobili, očigledno neće biti realizovan u potpunosti.

Reprezentativni sindikati najavili su zajedničku konferenciju za medije 2. septembra u 11 časova ispred Vlade Srbije, na kojoj će saopštiti planirane aktivnosti u borbi za povećanje plata.

Najnovije vesti