Glumica Anđela Vlajković dobitnica godišnje nagrade pozorišta: Podsticaj za dalji rad

Razgovrao: Bojan Tasić

Anđeli Vlajković, glumici vranjskog teatra, na otvaranju 44. Borinih pozorišnih dana u Vranju uručena je godišnja nagrada kao članu umetničkog ansambla koji je obeležio prethodnu sezonu. U kraćem intervjuu govori o svojim utiscima nakon prijema nagrade.

Anđela, pošto si dobitnica Godišnje nagrade vranjskog pozorišta, da li si iznenađena ovakvim priznanjem?

"Ovu nagradu nisam očekivala. Najmlađa sam u ansamblu i zvanično sam dobila ugovor pre godinu dana, zbog svega toga me ova nagrada zatekla pomalo nespremnu. Naravno, nagrada je veliki podsticaj za dalji rad".

Postoje ljudi kojima nagrade znače apsolutno sve, a postoje i oni koji na njih ne obraćaju pažnju. Kakav ti, generalno, imaš odnos prema nagradama?

"Meni nagrada predstavlja potvrdu za dosadašnji rad. Naravno, kada govorimo o festivalskim nagradama, one dolaze od publike ili žirija koji nagrađuju dobro odrađeni posao. Na njih svakako treba gledati kao na radnu motivaciju. Ne treba uživati u samom sebi kroz nagradu, već treba uložiti još energije kako bi ostvarili nešto još bolje".

Postoje li uloge za kojima žudiš u daljoj karijeri?

"Dobro pitanje. Do sada imam osam profesionalnih uloga, raduje me što su sve različite. Prilika da se radi sa različitim rediteljima na različitim tekstovima je pravo zadovoljstvo, pogotovo lutati kroz žanrove jer se na taj način stiče željeno iskustvo. Postoji i konkretna uloga, a to je lik Gospođice Julije iz istoimenog komada Augusta Strinberga".

Obrazloženje

„Anđela Vlajković je u sezoni 2023/2024 igrala u tri premijerno izvedene predstave - Ništa nećemo zaboraviti, Crvenkapa i Autoput Sagbama. U svakoj od navedenih predstava dostigla je zavidan umetnički nivo i svaku od uloga gradila sa puno
angažmana i uz izuzetno odgovoran odnos prema obavezama. Pored rada na novim predstavama, doprinela je očuvanju repertoara pozorišta, svojim uskakanjima u veliki broj predstava, umesto koleginica koje su bile na bolovanju. Pokazala je visok nivo profesionalnosti i odgovornosti, kao i visok nivo poštovanja prema svim kolegama i saradnicima, sa kojima je stavrala i igrala u predstavama u protekloj sezoni.“

Nagrađen i Stefan Rašić

Godišnju nagradu teatra iz tehničkog sektora dobio je Stefan Rašić, za koga je u obrazloženju konstatovano da "ne zaostaje u marljivosti i privrženosti poslu".

"Stefan Rašić je u sezoni 2023/2024 učestvovao u kreiranju rasvete za sve nove predstave. Za predstavu ”Crvenkapa” prvi put je samostalno uradio dizajn svetla na vrlo visokom nivou. Pored rada na novim predstavama, pokazao je visok nivo profesionalnosti, kreativnosti i odgovornosti i u odnosu prema ostalim radnim obavezama, od kojih svakako treba izdvojiti vanredne situacije, u koje spada gostovanje na festivalu u Banjaluci gde je svojim velikim naporom omogućio da predstava ”Ništa nećemo zaboraviti” bude izvedena na najvišem estetskom nivou, o čemu svedoči i nagrada koju je predstava dobila na festivalu. Pored rada na sceni, Stefan je dodatno angažovan za potrebe emitovanja filmskih projekcija i jedini je obučen za rad sa novim savremenim bioskopskim projektorom", navodi se u obrazloženju.

Najnovije vesti