Ekološki ustanak: Kad ćemo se grejati na biomasu, mazut i dalje nezamenljiv

Došla je grejna sezona 2024/2025, ali je uprkos obećanjima da će se Vranjanci još od prošle grejne sezone grejati na čiste energente, biomasu i gas, mazut je i dalje nezamenljiv energent, saopšteno je u četvrtak iz Ekološkog ustanka u Vranju.

"Vranje je ovih dana u top deset najzagađenijih gradova u Srbiji.

Naravno opet su nas lagali, jer smo se i prošle sezone grejali na mazut.

Opet su stizala obećanja i hvalisali su se iz vlasti tokom leta kako ćemo se od ove sezone 2024/25. grejati na biomasu.

Od obećanja i uveravanja da će se Vranjanci grejati čistim energentima već od 15. oktobra kada počinje grejna sezona nema ništa.

Opet se gušimo u smogu, opet smo u top deset najzagađenijih gradova, a gradska vlast, Slobodan Milenković i direktor JP Novi dom Goran Petrović se ne oglašavaju.

Izgleda da SNS nikada ne ispunjava obećanja i da je kod njih po onoj narodnoj obećanje ludom radovanje.", navode iz Ekološkog ustanka.

Iz ovog pokreta pitaju zašto se vlast ne oglašava, jer "nema obećanih novih kotlova na biomasu".

"Gde je zapelo u javno privatnom partnerstvu sa Energy Construction i posao vredan 5 milijardi dinara.

Ko će i kada odgovarati ili biti kažnjen za nepoštovanje rokova?

Što je najgore u svemu, ispaštaju građani udišući PM čestice sa raznim toksinima, a vlast koja je u zakonskoj obavezi da upozori stanovništvo na opasnost od zagađenog vazduha i preporuči mere zaštite mudro ćuti.

Što bi rekao naš narod, toliko su nesposobni da bi i čekić pokvarili.

Nadamo se saopštenju Saveta za informisanje SNS i da nas obaveste kada ćemo se stvarno grejati na biomasu i tako bar malo smanjimo koncentraciju PM čestica u vazduhu", navode iz Ekološkog ustanka.

Odgovor iz Gradske uprave

Na pitanja postavljena po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja, iz Gradske uprave su ovako odgovorili:

"Poštovani gospodine Antiću,

Povodom zahteva za pristup informacijama od javnog značaja br.037-50/24 dostavljam Vam podatke koje imamo u posedu.

Grad Vranje – Gradska uprava grada Vranja učestvovala je u zajedničkom sprovođenju postupka javne nabavke usluge - Izbor privatnog partnera i dodela javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu bez elemenata koncesije za dugoročnu isporuku toplotne energije sistemu daljinskog grejanja JP „Novi Dom“ uz izgradnju novih kotlarnica iz obnovljivih izvora energije - drvne biomase i prirodnog gasa,broj JN 404-65/2022-07/1 zajedno sa JP Novi Dom a na osnovu Sporazuma o zajedničkom sprovođenju javne nabavke zaključenog dana 21.11.2022.godine između JP Novi Dom i Grada Vranja.

Po ovom sporazumu definisana su prava i obaveze ugovornih strana i praćenje i kontrolisanje realizacije ugovora nakon sprovedenog postupka javne nabavke i zaključenog ugovora sa privatnim partnerom obaveza je JP Novi Dom.

1.Izgradnja kotlarnica se odvija planiranom dinamikom, s tim što je došlo do zastoja zbog loših vremenskih prilika tokom zimskog perioda i biće gotova do početka grejne sezone 2024-2025 godina.

2. Firma Energy Construction DOO čiji je direktor Miroslav Aleksić počeće da isporučuje toplotnu energiju iz obnovljivih izvora za sledeću grejnu sezonu 2024-2025. godine.

4. Još uvek nije izgrađena nijedna od planiranih kotlarnica tako da JP Novi Dom još uvek ne isporučuje toplotnu energiju.

5.Grad Vranje nije imao plaćanja za izgradnju kotlarnica s,obzirom da je finansiranje predmetne investicije tj izgradnje kotlarnica obaveza privatnog partnera. Iznos od 4.999.176,00 dinara predstavlja procenjenu vrednost javnog ugovora koja se zasniva na ukupnoj vrednosti i koja obuhvata sve troškove za ceo ugovorni period uključujući i inicijalno ulaganje privatnog partnera.

7. Grad Vranje očekuje završetak radova i isporuku toplotne energije iz kotlarnice 1 na biomasu i gas na KP 11688/4 KO Vranje 1 za sledeću grejnu sezonu 2024-2025.

8. Grad Vranje očekuje završetak radova i isporuku toplotne energije iz kotlarnice 2 na biomasu i gas na KP. 6530 i 6532 KO Vranje 1 za sledeću grejnu sezonu 2024-2025. Za pitanja pod rednim brojem 3. i 9. neophodno je da zahtev uputite JP ,,Novi dom“ u čijem se posedu nalaze tražene informacije, što je u skladu sa članom 19. Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja. Službu Poverenika ćemo obavestiti o primeni pomenutog člana, na šta nas Zakon obavezuje.

Odgovor Novog doma na pitanja Dragana Antića iz Ekološkog ustanka možete pročitati ako kliknete OVDE.

Najnovije vesti

Foto vranje.rs Žene Škotske »

Komemorativni skup o heroinama koje su lečile ranjene vojnike i lokalno stanovništvo u Prvom svetskom ratu održan je u č...