Ekološki ustanak: Ispred Gradske uprave posečena zdrava stabla drveća

Rešenje na osnovu kojeg je izdat nalog za seču drveća ispred Uslužnog centra Gradske uprave Vranja zatražili su zvanično od gradskih organa iz Ekološkog ustanka u Vranju, na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja.

"U odgovoru koji smo dobili od Gradske uprave piše da je načelnik te uprave Dušan Aritonović izdao nalog ka JKP Komrad, izgleda usmeni, da se drveće poseče.

Zatražili smo odluku, rešenje, dokument na osnovu kojeg je izvršena seča, ali taj dokument nismo dobili", navode iz Ekološkog ustanka.

Navodi se da su dobili obrazloženje u kome se navodi "da je Dušan Aritonović odluku o seči doneo na osnovu procene nadležnih službi iz JKP Komrad.

"Dokument da su te iste nadležne službe došle do zaključka koji se navodi ne postoji.

Ne postoji ni rešenje, odluka, ni nalog da se izvrši seča.

Dakle ovo je odrađeno po želji i volji načelnika GU Dušana Aritonovića, i to usmenim nalogom", nagađaju iz Ekološkog ustanka.

Iz ove organizacije još navode da u obrazloženju piše da je "drveće staro" i da je "predstavljalo opasnost".

"Na osnovu onoga što smo mogli da vidimo, drveće niti je staro, niti je bolesno.

Potpuno zdrava stabla su posečena.

Drugi razlog koji se navodi je da se drveće ugiba pod naletom vetra.

Zanimljivo obrazloženje, zamislite drveće se ugiba od vetra.

Onda po ovome svo drveće u Vranju predstavlja opasnost, čak i ono u parku, možda da i to poseku?

Ka treći razlog, navodi se da su nadležni organi utvrdili (koji organi ne znamo) da drveće smeta novopostavljenoj solarnoj elektrani na krovu i njenim kapacitetima proizvodnje električne energije.

Sve stručnjak do stručnjaka u nadležnim organima, ali nigde nemamo rešenje i obrazloženje nadležnih organa, niti koji stručnjaci čine taj nadležni organ.

Na kraju možemo zaključiti da drveće u gradu može da seče svako kome zasmeta bez ikakvog rešenja.

Biće da je drveće smetalo za parkiranje besnih automobila gradskih funkcionera", zaključuje se na kraju saopštenja Ekološkog ustanka u Vranju.

Komentari

Ma ne samo to nego po celom gradu podkresuju drvece iz lenjosti samo da ne bi skupljali lisce na jesen. Ostave samo stablo i nekolko pruta. Umesto da krosnje drveca stite od vrucine i buke, jedino je ispred duvanske i Hotela ostalo drvece sa krosnjama.

Турци су својевремено систематски уништавали дрвеће и шуме да се не би крили хајдуци.

Najnovije vesti