Miodrag Tabački, predsednik žirija BPD: Moramo pratiti prirodu i ne narušavati je

Razgovarao: Bojan Tasić

Vranje - Profesor Miodrag Tabački, scenograf i dopisni član Odeljenja umetnosti SANU, iza sebe ima bogatu karijeru ispunjenu raznim zvanjima, priznanjima i nagradama.

Između ostalog pet Sterijinih i pet nagrada Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu.

Zlatni lovorov vjenac Festivala MESS u Sarajevu, tri nagrade Susreta profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić i još mnogo drugih nagrada.

Pre svega hvala na odvojenom vremenu za ovaj intervju. Moje prvo pitanje jeste - šta smatrate da vas je odredilo u životu?

"Čini mi se da sam za bavljenjem pozorištem bio predodređen još u zabavištu. Jako su me uzbuđivale dečje priredbe".

Jeste li imali uloge?

"Moja prva uloga je bila u dečjoj predstavi, glumio sam patuljka. Potom sam tokom osnovne škole istovremeno išao u muzičku školu, jako me interesovalo pevanje (osim sviranja klavira), imam nekolicinu nagrada na muzičkim festivalima za decu i mlade. Inače sam tokom osnovne škole i gimnazije bivao u dramskim sekcijama škola, a takođe sam bio u likovnoj sekciji. Kod mene su pozorište, gluma i slikarstvo bili prisutni od najranijeg detinjstva".

Kako ste doživeli studije?

"Tokom studija arhitekture, shvatio da bih se bavio kostimom tj. modom. Zato sam upisao (tada) Akademiju primenjenih umetnosti, da bih se na samom početku studija ozbiljno razmislio šta tačno želim. Nakon razmišljanja zaključio sam da je za mene scenografija, da bih se kasnije tome i posvetio. Uz bavljenje scenografijom, počeo sam se baviti i pedagoškim radom".

Susretali ste se sa mnogim mladim ljudima, pošto ste bili profesor. Zato želim da vas pitam, koji savet bi dali mladima koji se upuštaju u sve ovo?

"Da dobro razmisle u šta se upuštaju. Mislim da je jako bitno negde proceniti da li je ta vaša želja za bavljenjem nekom profesijom i osnovana. Konkretno mislim da je najbolja provera prijemni ispit na nekom od fakulteta".

Kakve ćete utiske poneti iz Vranja i sa festivala Borini pozorišni dani?

"Moraću biti ličan. Jako mi je drago da sam prvi put na ovom festivalu, a samim tim i u Vranju. Naročito mi je drago što se u revijalnom programu, u čast nagrađenih, izvodi predstava Koštana, na kojoj sam radio u Niškom pozorištu".

Kako ste doživeli festival?

"Festival je na mene ostavio jako lep utisak, moram reći da je selekcija izvanredna. Predstave koje smo videli zaista su reprezentativne i na veoma visokom nivou nalaze se u odnosu na ono što gledamo u Beogradu i u okruženju".

A grad?

"Što se samog Vranja tiče, mislim da je ovo divan kraj (naročito okolina) i treba poštovati prirodu, njene lepote. Moramo pratiti prirodu izgradnjom, i ne narušavati je".

Profil

Miodrag Tabački rođen je u Kikindi 1947 godine. Scenograf je, kostimograf, univerzitetski profesor i akademik SANU. Diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1972. godine, te dve godine kasnije scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti. Po završetku studija predaje u Građevinskom školskom centru u Beogradu, novosadskom Pozorištu mladih i Televiziji Novi Sad završno sa 1978. Tabački je karijeru započeo 1973. godine scenografijom za predstavu To se nikad ne zna Bernarda Šoa. Počeo da predaje scenografiju i kostimografiju na Fakultetu dramskih umetnosti 1978, prolazeći tokom godina sva zvanja u nastavi. Predavao je i na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Gostujući je profesor na brojnim fakultetima u SAD i na Trent univerzitetu u Notingemu. Autor je više od 300 scenografija i 100 kostimografija za dramske, baletske, operske i lutkarske predstave. Osvojio je brojne nacionalne nagrade. Član je udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Pored reditelja Dušana Makavajeva, jedini je počasni doktor Fakulteta dramskih umetnosti. Jedini je srpski umetnik koji ima odrednica u Svetskoj enciklopediji umetnosti spektakla druge polovine 20. veka i jedini scenograf koji je izlagao u Galeriji SANU. Gordana Popović Vasić i Irina Subotić su o Tabačkom napisale obimnu, bogato iustrovanu monografiju Miodrag Tabački, koja je osvojila Golden Pen Award za 2005. godinu. Nazivan je najvećim scenografom i kostimografom južnoslovenskog područja. Restospektiva pozorišnih radova Tabačkog bila je izložena 2020. u Galeriji Haos. Napisao je Automonografiju 2012. godine

Najnovije vesti