Prateći program BPD: Povest o pozorišnim vernicima kakvih više nema

U ovoj knjizi ispisana je zanimljiva priča o Dramskoj družini A, prvoj profesionalnoj samostalnoj pozorišnoj grupi u Srbiji (Jugoslaviji) koja je delovala od 1961. do 1963. godine, ali i o mnogim drugim stvarima i detaljima iz pozorišne istorije, rekao je autor Vladimir Cvejić, na promociji monografije Povest o pozorišnim vernicima kakvih više nema, održane u sklopu 44. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Predvodnici te grupe, kako je rekao Cvejić u Vranju, bili su Olivera i Rade Marković, Mića Tomić i Voja Mirić, kao osnivači grupe i protagonisti ove velike teatarske avanture, rekaocje Cvejić u Vranju.

Posvećena je šezdesetogodišnjici Dramske družine A i stogodišnjici rođenja Radeta Markovića i Soje Jovanović, kao i stogodišnjici Akademskog pozorišta, AKUD Branko Krsmanović, čiji su svi pomenuti umetnici, u mladosti, bili aktivni članovi u dužem vremenskom periodu i bili neraskidivo vezani za njega do svojih poslednjih dana.

"Pozorišna umetnost, osim što se brani na sceni, može da se brani i zapisima o pozorištu i pozorišnom životu.

Drago mi je što sam pozvan na ovaj festival i neka živi pozorište", rekao je Cvejić.

Tematski i sadržajno obiluje javnosti manje poznatim dramatičnim pozorišnim zbivanjima o kojima, pored pomenutih glavnih aktera, svedoče, novim i preuzetim autorskim tekstovima i intervjuima.

U njoj su reditelji Goran Marković, Boro Drašković i Velimir Mitrović, prof. Svetozar Rapajić, teatrolozi Zoran T. Jovanović i Simon Grabovac, kritičar Dejan Penčić Poljanski, glumica Renata Ulmanski, glumci Branislav Lečić, Srđan Timarov i mnogi drugi.

D. Dimić

Profil

Vladimir Cvejić, glumac i reditelj je 2012. godine osnovao novu Dramsku družinu A, zajedno sa koleginicom Požarevljankom Tijanom Lazić Marjanović za rad na novim predstavama. Neguju političko-satirični kabare i stendap nastupe. Cvejić je dugogodišnji član i umetnički direktor Akademskog pozorišta Branko Krsmanović i član Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) od 1992. godine.Dobitnik je nagrada i priznanja Mata Milošević, Miroslav Belović i plakete za glumu Zoranov Brk, kao i dvadesetak nagrada režiju na domaćim i stranim festivalima studentskih pozorišta.

Najnovije vesti