Počast Ženama Škotske biće odata u četvrtak na platou kod Doma zdravlja

Počast Ženama Škotske, u znak sećanja na Izabel Emsli Haton i njenu ekspediciju koja je posle Prvog svetskog rata lečila Vranjance, biće odata u četvrtak 24. oktobra, kraj spomen obeležja ispred Doma zdravlja u Vranju.

U čast škotske medicinske humanitarne misije, koje su osim Vranjanaca u to vreme medicinski brinula i o ranjenicima sa Solunskog fronta, tokom i po završetku Velikog rata, biće položeni venci i cveće.

Događaju koji će početi u 11 sati prisustvovaće i delegacija opštine Mladenovac.

Podsećanja radi, ekspedicija Žena Škotske došla je u Vranje 15. oktobra 1918. godine.

U kasarni u Vranju, gde je trebalo formirati bolnicu, bili su jezivi prizori i prostorije prepune bolesnih i ranjenih.

Već od 27. oktobra 1918. godine osoblje jedinice Amerika - Bolnica žena Škotske - započelo je svoju humanu misiju u Vranju.

Tim od 11 lekara i 40 medicinskih sestara, predvođenih doktorkom Izabel Emsli Haton, lečio je i negovao vojnike, ali i domicilno stanovništvo.

Izabel Emsli Haton

Izabel Emsli Haton u leto 1918. godine imenovana je za glavnog bolničkog oficira i prekomandovana je sa Solunskog fronta u Vranje. Došla je sa još pedesetak doktora i sestara. Radila je na lečenju vojnika, ali i civilnog stanovništva u Vranju. U gradu su u to vreme harali pegavi tifus i španska groznica. Izabel Haton je postavila osnove zdravstvene zaštite u Vranju. Ostala je do oktobra 1919. i pomogla je u osnivanju lokalne civilne bolnice za koju je ostavila opremu i hirurške instrumente. Svoj ratni angažman je završila na komandnoj poziciji u jedinici stacioniranoj u Beogradu godine 1920.

Najnovije vesti