Ostvarenjem Očevi i oci počinje takmičarski program na Borinim pozorišnim danima

Pozorišnom predstavom Očevi i oci (produkcija Narodno pozorište u Beogradu), prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, dramatizaciji Kate Đarmati i u režiji Veljka Mićunovića u utorak u 20 sati počeće takmičarski program u okviru 44. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Reč je o adaptaciji jednog od najznačajnijih dela savremene srpske književnosti, u kome se prepliću porodična i društvena drama jedne epohe.

"Naši očevi i oci – naše nasleđe duhovno, intelektualno, ideološko – ono sa čim neminovno živimo do danas.

Ili smo prisiljeni da živimo.

U nemogućnosti otklona, zarad neprestanog iskopavanja i prekopavanja istorije, očevi i oci, obitavaju oko nas neprestano – podsećaju, progone, nadziru i opominju", navodi u najavi predstave reditelj Veljko Mićunović.

Selektor Slobodan Savić naglasio je uoči festivala da je reč o jednoj od najgledanijih i najnagrađivanijih predstava protekle sezone u Srbiji.

"Sučeljavanje različitih nacionalnih identiteta, kultura, nasleđa, sučeljavanje i sukob različitih generacija, različitih ideologija i političkih uverenja.

Autorka dramatizacije prepoznaje, izdvaja i u tekstualni predložak smešta osnovne tematske i značenjske rukavce epski raspričanog romana jednog od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. veka, dajući impotentnu, polifonijsku dramsku formu.

Na tom tragu, baštineći iskustva postdramskog pozorišta, sa likovima koji i delaju i pripovedaju, reditelj radnju smešta u neku vrstu amfiteatra u kome svi likovi - svako na svoj način, iz svog iskustva i nasleđa, obrazovanja i uverenja - raspravljaju i polemišu o kulturološkim susretima, pretapanjima i preplitanjima, nesuglasicama i sukobima, podjednako kao i o nacionalnim, verskim i generacijskim isključivostima", naveo je Savić o ostvarenju koje traje jedan sat i trideset pet minuta.

Podela

U predstavi igraju Miloš Đorđević (u ulozi Milutina Medakovića), Nikola Rakočević (Stevan Medaković), Aleksandar Vučković (Mihajlo Medaković), Vanja Ejdus (Elizabeta Medaković), Vanja MIlačić (Rahela Blejk), Sena Đorović (Nanka), Iva Milanović (Jelena) i Nikola Ristanovski (Vidosav Prokić).

Scenografiju je uradila Zorana Petrov, kostime Marija Marković Milojev, kompozitorka je Nevena Glušica, a za scenski govor je zadužena dr Ljiljana Mrkić Popović.

Najnovije vesti