Otvoreni Borini pozorišni dani, od utorka takmičarski program FOTO/VIDEO

Ova godina je za vranjsko pozorište posebna ne samo zbog dugog putovanja koje smo prešli, već i zbog svih ljudi, svih uspomena, truda i strasti utkanih u ovu našu umetnosti, rekla je direktorka vranjskog teatra Kristina Janjić Stojanović, na otvaranju 44. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

"Tokom proteklih sto godina, pozorište u Vranju postalo je dom mnogim talentovanim umetnicima, a svaki komad koji smo izveli ostavio je neizbrisiv trag u secima naše publike.

Vekovna tradicija nas inspiriše da nastavimo dalje, još bolje i uspešnije, dok čuvamo vrednosti koje su nas oblikovale", rekla je Janjić Stojanović.

Festivalski dani, kada je reč o takmičarskom programu počeće u utorak, pod sloganom Estetika i etika sučeljavanja.

Obraćajući se na otavranju, državni sekretar u Ministarstvu kulture Dejan Antić potencirao je da stogodišnja tradicija "obavezuje".

"Organizatori festivala tu obavezu ispunjavaju na najbolji mogući način, dovodeći svake godine u Vranje najbolje pozorišne predstave iz protekle sezone i one koje su premijerno prikazane u tekućoj godini u zemlji i inostranstvu.

Tako čine sadržajnim ne samo kulturni život Vranja, već i čitave Srbije", rekao je Antić.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da Vranje i Vranjanci nastoje da se ovim festivalom oduže najpoznatijem Vranjancu Bori Stankoviću.

"Upravo Borini pozorišni dani svojim trajanjem i kvalitetom potvrđuju da to dobro radimo", rekao je Milenković.

Tradicionalno su povodom Dana pozorišta uručene godišnje nagrade.

Dobili su ih radnik tehnike - majstor svetla Stefan Rašić, a kada je reč o umetničkom delu ansambla nagrađena je glumica Anđela Vlajković.

Specijalna priznanja pozorišta ove godine su zaslužili masjtor svetla Nenad Kostić, kao i glumci Radmila Đorđević i Ninoslavu Trajkoviću.

Žiri i nagrade

Žiri festivala ove godine činiće kao predsednik Miodrag Tabački (scenograf, kostimograf i univerzitetski profesor), Valentin Vencel (reditelj) i Dino Mustafić (reditelj). Nagrade će biti dodeljene u pet klategorija: za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu. Peta će biti nagrada publike koja nosi ime Radoslav Radivojević, po pokojnom direktoru vranjskog teatra i utemeljivaču festivala. Ove godine prvi put će biti dodeljeno i šesto priznanje - Nagrada Grada Vranja.

Nakon uvodnih obraćanja i otvaranja pozorišnog festivala, održano je veče filmske muzike pod nazivom Boje noći.

Publika je bila u prilici da uživa u nastupima glumaca Mine Lazarević, Ljiljane Stjepanović, Žarka Stepanova i Vladimira Posaveca Tušeka, solistkinje beogradske opere Nataše Radovanović i muzičara Aleksandra Miletića, Hranislava Ganića, Želimira Vasića i Duška Trnavca.

Takmičarska selekcija:

- Očevi i oci Narodnog pozorišta u Beogradu (22. oktobar), koju je po delu Slobodana Selenića režirao Veljko Mićunović
- Ljudi od voska Narodnog pozorišta u Somboru po tekstu Mate Matišića i režiji Ivana Vanje Alača (23. oktobar)
- Nestajanje Ateljea 212 u Beogradu po tekstu Tomislava Zajeca i u režiji Sanje Mitrović (24. oktobar),
- Sumnja Dramskog teatra Nikola Vaptsarov iz Blagoevgrada u Bugarskoj po tekstu Džon Patrika Šenlija i režiji Stajka Murdževa (25. oktobar)
- Bilo jednom u Novom Sadu (autorski projekat reditelja Andraša Urbana u izvođenju Narodnog pozorišta Ujvideki Sinhaz u Novom Sadu) 26. oktobra
- Brod za lutke, Narodno pozorište Bitolj, po tekstu Milene Marković i u režiji Kokana Mladenovića (27. oktobar).

U čast nagrađenih 28. oktobra glumci ansambla Narodnog pozorišta u Nišuodigraće Koštanu, po čuvenoj drami Borisava Stankovića u režiji Jane Maričić.

Predstave je odabrao selektor festivala Slobodan Savić.

Prateći program

- 21. oktobar - Otvaranje izložbe Slike iz pozorišnog života
Autor: Zoran Petrušijević ZOP
Mala scena u 19 časova

- 25. oktobar (petak) - Promocija izdanja Sterijinog pozorja
Pres centar u 18 časova

- 26. oktobar (subota) - Dosije Dositej, Monodrama Vladimira Cvejića - Tekstove o Dositeju Obradoviću priredila Eliana Gavrilović Narodni muzej u Beogradu - Muzej Vuka i Dostiteja
Mala scena u 18 časova

- 27. oktobar (nedelja) - Promocija monografije Povest o pozorišnim vernicima kakvih više nema
Govori: Vladimir Cvejić, autor
Press centar u 18 časova

Najnovije vesti