Goran Đoković u četvrtak na obeležavanju stogodišnjice tenisa u Vranju

U okviru obeležavanja jubileja, sto godina tenisa u Vranju, u četvrtak u 11 sati u Gradskoj kući biće priređen prijem za predsednika Teniskog saveza Srbije Gorana Đokovića.

Sat kasnije plasnirano je svečano otvaranje izložbe Sto godina klupskog tenisa u Vranju 1924 - 2024, u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja.

U 13 časova planirana je poseta Teniskom klubu DSM u Vranju.

Podsećanja radi, Vranjanac Marko Avramović, u Beča gde je studirao medicinu posle završetka Prvog svetskog rata, upoznao se sa tamošnjim teniserima i imao priliku da vidi uređene teniske terene.

Divio se ovom sportu i odlučio da po povratku u Vranje pokuša da osnuje teniski klub.

Marko Avramović, kao oduševljeni zaljubljenik u teniski sport, to je i učinio, okupivši oko sebe brojne drugove i prijatelje.

Zajedno sa Đorđem Đorđevićem Bondetom, bankarskim službenikom, dr Borisavom Petrovićem, dr Dragoljubom Mihajlovićem, Miloradom Vučkovićem, studentom prava, Mihajlom Vučkovićem, trgovcem, Vukašinom Vučkovićem, bankarskim službenikom i drugima doneli su odluku da u Vranju osnuju teniski klub i da počne da se igra tenis.

Velikodušnu finansijsku pomoć za izgradnju prvog teniskog terena u Vranju dao je trgovac i dobrotvor Jovan Janković Lunga.

Od gradske opštine otkupljena je potrebna površina zemljišta u severozapadnom delu gradskog parka, gde se pristupilo
izgradnji
teniskog terena.

Teren je brzo završen, a finansijske probleme oko nabavke rekvizita ponovo rešava Jovan Janković Lunga.

Iz zahvalnosti prema dobrotvoru, ovi entuzijasti odlučuju da se klubu da ime Teniski klub Lunga – Vranje, što je prihvaćeno.

Pod tim imenom je klub zaživeo 1924. godine.

Više o istorijatu tenisa u Vranju možete pročitati klikom na linkove u nastavku, u tekstovima koje Vranje news prošle godine objavio u vidu feljtona.

Najnovije vesti