Otvorena izložba Leposave Sibinović: Pergament, Meksiko, Čačak i šljiva FOTO/VIDEO

Izložba iz ciklusa Pergament – slikarska podloga i duhovni prostor, Leposave Milošević Sibinović, beogradske slikarke rodom iz Čačka, otvorena je u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Milošević Sibinović je poznata vranjskoj likovnoj publici od ranije, podsetila je na otvaranju upravnica Galerije NU Jovana Nastić.

Naime, prošle godine, uz učešće meksičkog ambasadora na otvaranju, dovela je u Vranje postavku dela meksičkih grafičara, njeno viđenje moderne meksičke scebe kroz dela sedam autora.

Svojevremeno je bila stipendistkinja Vlade Meksika (1977 - 1978) i živela u Meksiku u tom periodu neprekidno pet godina, te je odličan poznavalac meksičke moderne scene.

Upravo inspirisana svojim radom u toj državi, Milošević Sibinović se ovog puta vranjskoj publici predstavila radovima na jagnjećem pergamentu, drevnom materijalu koji u stvaralaštvu autorke povezuje tradiciju i savremeni likovni izraz", rekla je Nastić na otvaranju.

"Čipkasti prorezi na pergamentu, plava boja i zlatni listići daju svečani ton delima koja su realizovana kombinovanom tehnikom, a odlikuju se figurativno-simbolično-asocijativnim izrazom", rekla je Nastić.

Leposava Milošević Sibinović, koja je iz ličnih razloga bila sprečena da prisustvuje otvaranju svoje prve izložbe u Vranju.

U okviru ove postavke Vranjancima na uvid nudi 56 svojih radova.

Poručila je Vranjancima pismenim putem da želi da uživaju u njenim radovima i da osete autentičan umetnički rad koji se dobrim delom tiče rodnog Čačka i šljive, koja je simbol tog grada.

Neki od radova Sibinovićeve rađeni u prirodnom obliku pergamenta, bez menjanja oblika i forme, a drugi su u formi knjižica sa karakterističnim preklopima, dok su na pojednim radovima uramljivani mali komadići pergamenta.

Profil

Rođena je u Čačku 1950. godine. Diplomirala na vajarskom odseku Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu 1974, a magistrirala na vajarskom odseku Nacionalne akademije San Karlos 1980. u Meksiko sitiju. Izlagala je na oko 100 samostalnih izložbi i autorskih projekata. Zastupljena je u brojnim galerijama i muzejima (Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Gradu Meksiku, Narodni muzej Zaječar, Galerija Nadežda Petrović u Čačku, Muzej skulpture, Niređkaza, Mađarska). Dobitnica je četrdesetak nagrada i priznanja za umetničku aktivnost - Nagrada ULUPUDS-a za životno delo (2010), Nagrada Ministarstva kulture Republike Srbije za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi (2011), Velika nagrada ULUPUDS-A za 2011. godinu, Zlatni orden Astečkog orla - stepen znamenja Sjedinjenih Država Meksika (2018) i Vukova nagrada (2018). Bavi se skulpturom, slikarstvom i autorskim projektima.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Skuplje gorivo od danas »

Vranje - Od petka od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštatmće 194 dinara, a litar benzina evropremijum...