Dositejevo pero romanu Vranjanke Aleksandre Jovanović

Aleksandra Jovanović, dramaturškinja i književnica iz Vranja, dobitnica je Nagrade Dositejevo pero za 2023. godinu, za roman Petra je stvarno otišla (ilustracije je radio Jakša Lakićević) u izdanju Kreativnog centra iz Beograda.

Pored Aleksandrinog romana, ovenčanog drugom nagradom, na ovogodišnjem konkursu za Nagradu dečje kritike, prvonagrađena je (još jedna) knjiga u izdanju Kreativnog centra - Moja Srbija autora Simeona Marinkovića (sa ilustracijama Dušana Pavlića)..

Obe nagrade dodeljene su za stariji uzrast.

Nagrade dečje kritike Dositejevo pero biće uručene tokom Dečje nedelje, 9. oktobra u sali opštine Voždovac u Beogradu.

Ove godine na konkurs je prispelo 48 naslova iz produkcije za 2023. godinu.

U velikom dečjem žiriju bilo je oko 200 učenika beogradskih osnovnih škola, koji su od januara do juna 2024. čitali i ocenjivali knjige za decu domaćih pisaca.

Podsećanja radi, za ovaj roman naša sugrađanka nagrađivana je i ranije, i to u decembru prošle godine Nagradom Rade Obrenović.

Roman Petra je stvarno otišla je drugi Aleksandrin roman za decu, nakon naslova Crna ptica, koji je odlično prošao kod publike i osvojio vredne nagrade.

Kao i prethodni i ovaj je namenjen deci.

"Milica voli filmove o zombijima i svoj kutak na tavanu.

Svet posmatra iza foto-aparata i stvarno ne želi da glumi u školskoj predstavi.

Petri sve ide od ruke – i hemija i balet i skijanje – ali i dalje ne zna čime stvarno želi da se bavi.

Zna da ne želi da upiše medicinsku školu, a pogotovo ne želi da se seli u drugi grad, daleko od najbolje drugarice.

Petrin i Miličin svet odjednom će se okrenuti naopačke, a njihovo prijateljstvo će se naći na velikom testu", kratak je sadržaj romana.

Podsećanja radi, Aleksandrin roman prvenac Crna ptica svrstan je među 200 najboljih romana za decu u svetu u 2021. godini prema izboru izdavača kataloga The White Ravens i publikacije International Youth Library.

Za njega joj je uručena Nagrada Politikin zabavnik.

Za isti roman stigla je i nagrada Maleni cvet, priznanje koje Grad Niš dodeljuje u oblasti književnosti za decu i mlade.

Po njemu je u vranjskom teatru urađena predstava u režiji Marije Mladenović, premijerno izvedena 28. juna 2022. godine u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Na 30. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara Aleksandra je nagrađena nagradom Sigridrug za najbolji tekst u monodrami Želja, koju je izvela glumica Milena Božić, a koji je nastao po motivima iz Crne ptice.

Crnu pticu promovisala je u oktobru 2020. u Vranju.

Roman je preveden na engleski i makedonski jezik.

Pretprošle godine objavila je zbirku poezije Prsti u psećem krznu.

Profil

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. u Vranju. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama. Kao dramaturškinja radila je na pozorišnim predstavama Dečko iz poslednje klupe, Okamenjeno more, Crna ptica, Četiri zida ili tragikomedija o karantinu, a kao scenaristkinja na kratkometražnom filmu Krotki i nekolicini televizijskih serija. U svojstvu scenaristkinje radila je proteklih godina na više filmskih i TV projekata. Autorka je višestruko nagrađivanih romana za mlade Crna ptica i Petra je stvarno otišla u izdanju Kreativnog centra i zbirki pesama Jagma (Nagrada Mladi Dis, 2020) i Prsti u psećem krznu. Živi i radi u Beogradu.

Dositejevo pero

Nagrada Dositejevo pero je književna nagrada u oblasti književnosti za decu koju dodeljuje žiri sastavljen od više stotina učenika osnovnih škola. Dodeljuje se u dve kategorije - najbolja knjiga za decu mlađeg uzrasta i najbolja knjiga za decu starijeg uzrasta. Nagradu su 1997. godine pokrenuli gradski Sekretarijat za kulturu, Biblioteka Dositej Obradović i Prijatelji dece Voždovca, Zemuna i Vračara, a na inicijativu književnika Božidara Peševa. Dodeljuje se prve nedelje u oktobru, u okviru Dečje nedelje, u Biblioteci grada Beograda. Na ovaj način deca koriste pravo koje imaju po konvenciji UN o pravima deteta da izraze svoje mišljenje i sud u ime svojih vršnjaka o onome što je za njih napisano.

Najnovije vesti