Grad Vranje gradi azil za pse, investicija premašuje 100.000 evra

Grad Vranje gradiće azil za pse na potezu pored sadašnje Deponije Meteris, saopštio je u utorak posle sednice Gradskog veća Bojan Kostić, gradski većnik za budžet i finansije.

On je u susretu sa novinarima, obrazlažući detalje u vezi sa usvojenim rebalansom budžeta, kazao da će investicija izgradnje azila koštati 12 miliona dinara (nešto više od 100.000 evra).

Ranije je saopšteno da lokalna samouprava planira izgradnju azila za oko 800 napuštenih pasa.

U proteklom periodu rešavano je imovinsko pitanje zemljišta koje je bilo u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede, a na kojem bi, osim Regionalne deponije Meteris, trebalo da se gradi i prihvatilište za pse i mačke.

Odrađen je administrativni prenos zemljišta između države i grada, što je bio preduslov za izradu projekta tehničke dokumentacije.

Inače, po nalogu inspekcije radnici Zoo higijene pse trenutno prevoze u prihvatnu stanicu, gde ih veterinari leče i zbrinjavaju, a potom vraćaju na mesta gde su pronađeni, jer se psi tu najbolje snalaze.

Zoo higijena godišnje ima stotinak akcija na području Vranja i tokom godine uhvati oko 300 napuštenih pasa.

Ove pse su proteklih godina u velikoj meri zbrinjavali pojedinci i udruženja za zaštitu životinja, koji o njima brinu, redovno ih hrane i udomljavaju.

Najnovije vesti