Prosveta 2. oktobra stupa u štrajk u celoj Srbiji

Vranje - Reprezentativni prosvetni sindikati doneli su odluku da u sredu 2. oktobra stupe u jednodnevni štrajk, a tog dana neće biti nastave u školama, niti prijema dece u predškolskim ustanovama.

"Svi članovi zaposleni, članovi reprezentativnih sindikata - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije - stupiće u jednodnevni štrajk, u sredu 2. oktobra 2024. godine", navodi se u odluci o stupanju u štrajk koja je dostavljena medijima.

Istog dana, sa početkom u 12 časova, održaće se protestni skup ispred Skupštine Srbije sa šetnjom do zgrade Vlade Srbije.

Prosvetni sindikati zahtevaju da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da iste budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.

Od nadležnih traže i da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Povećanje, kako navode, treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Prosvetni radnici zatim zahtevaju da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom.

Reprezentativni sindikati prosvete traže i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Podsećanja radi, protestni skup u organizaciji četiri reprezentativna sindikata prosvete, održan je prošlog ponedeljka u Vranju, ispred zgrade u kojoj radi kancelarija lokalnog Odeljenja Ministarstva prosvete.

Najnovije vesti