Gradsko veće usvojilo rebalans: Trista miliona više od inicijalnog budžeta

Rebalans budžeta grada Vranja usvojen je na 35. sednici Gradskog veća grada Vranja.

Obrazlažući ovu odluku Bojan Kostić, gradski većnik za budžet i finansije, rekao je da je rebalansom predložen ukupno projektovani budžet za 2024. godinu u iznosu od 3,89 milijardi dinara, što je za 311 miliona više u odnosu na inicijalni budžet", što je blizu 10 odsto.

"Ovo povećanje prihodne strane budžeta sastoji se iz neutrošenih sredstava iz prethodne godine u iznosu od 97 miliona dinara u odnosu na inicijalni budžet, koja će se koristiti za finansiranje rashoda u ovoj godini.

Takođe, tekući prihodi su povećani za 134 miliona dinara, od toga najveće povećanje se odnosi na grupu poreza na zarade i poreza na prihode od samostalnih delatnosti malih i srednjih preduzeća", kazao je Kostić.

On je dodao da su uvećana i sredstava od namenskih transfera koja dolaze iz nadležnih ministarstava.

"Jedan od najvažnijih stavki u rebalansu budžeta je rekonstrukcija vrtića Boško Buha.

Za ove namene od Vlade Srbije odobreno je 27 miliona dinara.

Očekujemo i priliv od 80 miliona od prodaje nepokretnosti, odnosno zemljišta preko puta tržnog centra Zona.

Ono što je novina, jeste da je u planu izgradnja azila za pse, pored deponije Meteris, a vrednost investicije je oko 12 miliona dinara.

Nastavlja se izgradnja toplovoda, u cilju smanjenja zagađenja vazduha, ali i ostvarivanja ušteda u visini od 23 odsto u poslovanju JP Novi dom na godišnjem nivou.

Izgranja toplovoda je pri kraju, finansijske obaveze će se plaćati u naredne 4 godine, a ukupna vrednost investicije je 660 miliona dinara", rekao je Kostić.

On je naveo da je rebalansom planirano povećanje podsticaja za uvođenje inovacija u poslovanju malih i srednjih preduzeća, s ciljem unapređenja poslovanja, kao i povećanje sredstava za sportske aktivnosti.

"U narednom periodu nastaviće se realizacija kapitalnih investicija.

Jedna od njih je izgradnja Regionalne deponije Meteris u vrednosti 22 miliona evra", rekao je Kostić.

Usklađeno poslovanje JP Vodovod

Članovi Gradskog veća prihvatili su Nacrt odluke o izmeni i dopuni odluke o usklađivanju poslovanja JP Vodovod sa Zakonom o javnim preduzećima. Usvojen je i Predlog odluke o određivanju nadležnog organa za sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u nepoljoprivredne svrhe.

Najnovije vesti