Susret bivših pripadnika 78. motorizovane brigade: Da se ne zaboravi FOTO

Susret pripadnika nekadašnje 78. motorizovane brigade Niškog korpusa Vojske Jugoslavije, uz učešće velikog broja njenih nekadašnjih vojnika i starešina iz Pčinjskog okruga i sa juga Srbije, organizovan je u Vranju.

Polaganjem venca na spomenik žrtava NATO bombardovanja, okupljeni su odali poštu poginulim i preminulim pripadnicima brigade.

Potom je organizovan skup u Domu vojske u Vranju, tokom kojeg su evocirane uspomene na postojanje brigade formirane 1992. godine u Vranju i Bujanovcu, od jedinica koje su bile predislocirane sa teritorije današnje Severne Makedonije.

Komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović zahvalio je svima koji su došli na susret pripadnika 78. motorizovane brigade i izrazio uverenje da će okupljanje postati tradicija.

"Naredno viđenje biće sledeće godine, uz proširenje broja učesnika susreta osobama iz rezervnog sastava 78. motorizovane brigade", kazao je Simović.

Ova brigada je postojala do 30. juna 2007. godine, kada je formirana 4. brigade Kopnene vojske, čije jezgro je činila 78. motorizovana brigada.

Pripadnici brigade su obišli i Spomen sobu 4. brigade Kopnene vojske u kasarni Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog.

Susretu su, pored mnogobrojnih pripadnika i generala Simovića, prisustvovali nekadašnji komandanti brigade pukovnik Miloje Miletić, kasnije general, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, pukovnik Žarko Lazarević, kasnije brigadni general.

Tu su bili i nekadašnji kapetan u brigadi, kasnije general-major Slađan Stamenković, kao i pukovnik tadašnji načelnik štaba brigade, a zatim brigadni general Zoran Lubura.

U organizaciji skupa 78. motorizovane brigade aktivno je učestvovalo Udruženje vojnih penzionera Vranja sa potpukovnikom u penziji Radošem Pavlovićem na čelu, kao i 4. brigada Kopnene vojske, sa komandantom pukovnikom Sinišom Nikolićem na čelu.

Najnovije vesti