NUNS osudio pretnje novinaru Bujanovačkih

Vranje - Novinar portala Bujanovačke Nikola Stevanović dobio je u sredu pretnje putem društvene mreže Fejsbuk zbog novinarskog komentara koji se odnosi na vest o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji, navodi se u poslednjem saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Anonimni korisnik iza profila Vojvoda Mojmilovo, ispod komentara koji je objavljen na Fejsbuk stranici Bujanovačkih, napisao je „A ti pi*** ‘novinarska’ ne zaboravi gde si i gde ti je redakcija, ubuduće se ponašaj. Shvati ovo kao poslednje civilizovano upozorenje“.

Glavni urednik ovog portala Nikola Lazić rekao je za NUNS da im neretko pristižu negativni komentari i uvrede, ali i da je bilo više pretnji koje, po njegovim saznanjima nisu rešene.

„Ovo je baš otvorena pretnja. Nije nam prijatno svakako i osećamo se ugroženo.

Ne mora on ovde da dođe sa pištoljem, ali će da inspiriše nekog drugog da dođe da nam razbije izloge ili preti i napadne na ulici.

Ovde je jedna multietnička sredina, blizu je Kosovo i postoji taj odnos Srbi - Albanci koji je kompleksan.

Ovde se svi znamo na neki način“, navodi Lazić.

On dodaje da su i poslednje pretnje prijavljene Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

"NUNS najoštrije osuđuje direktne pretnje i ugrožavanje bezbednosti novinara Nikole Stevanovića.

Zahteva i od nadležnih institucija da reaguju u što kraćem roku, otkriju i procesuiraju osobu koja se krije iza pomenutog Fejsbuk naloga.

Očekujemo i da prethodne pretnje upućene novinarima redakcije „Bujanovačke“ budu što pre rešene“, navode iz NUNS-a.

"Ministar informisanja Dejan Ristić nedavno se pohvalio da je broj pretnji novinarima u odnosu na prethodnu godinu smanjen, međutim, iz ovog udruženja podsećaju da su te pretnje teške i da su rezultat negativnih kampanja koje se vode protiv novinara koji kritikuju vlast.

Takođe, nadležne institucije i dalje ne čine dovoljno kako bi stvorile bezbedno okruženje za rad novinara, a nekažnjavanje pretnji i odbacivanje prijava samo može ohrabriti dalje delovanje onih koji žele da ućutkaju novinare", saopšteno je iz NUNS-a.

Najnovije vesti