Izložba vranjske slikarke Ljiljane Strize od petka u Galeriji Narodnog muzeja

Izložba vranjske slikarke Ljiljane Strize, pod nazivom Interakcija, biće svečano otvorena u Galeriji Narodnog Muzeja u Vranju, u petak 20. septembra u 20 časova.

To će biti njena sedmnaesta samostalna izložba.

Kako je najavljeno, izložbu će otvoriti Maja Aleksić, direktorka Narodnog muzeja u Vranju.

Naziv izložbe Interakcija, kako je u katalogu naveo modni kreator Miloš Živković, "nosi sa sobom višeslojnu poruku".

"Ova izložba nije samo vizuelno iskustvo, ona je poziv na dijalog, na aktivno učešće, na otkrivanje i ponovno stvaranje umetničkog dela u svakom od nas.

Ona nam kroz svoja dela pokazuje kako umetnost može postati živa kroz interakciju sa publikom, stvarajući jedinstveno iskustvo koje se ne može ponoviti", naveo je Živković.

Sama Ljiljana Strize, uoči ove izložbe, navodi da je "insistirajući na autonomiji slike, a samim tim i većoj umetničkoj slobodi, oslobodila sliku svega suvišnog".

"Boja gospodari slikom i njome pokušavam da rešim čisto estetske probleme.

Postupkom svođenja gubi se predmet, ali asocijacije na viđeno još uvek postoje iako je proces njihovog postojanja započet.

Otuda, u okviru apstraktnog slikanog polja prisutni su oblici koji su nosioci simboličkog značenja i koji definišu i objašnjavaju samu sliku.

Pojednostavljena figuracija mi omogućava da eksperimentišem bojom, potezom i površinama", navodi Strize.

Na platnima, specifične fakture, dominiraju (bojom i linijom) akcentovani uprošćeni kuhinjski predmeti i delovi nameštaja, dodaje ona.

"Primenjujući vertikalnu perspektivu predmeti su ekstrovertno naglašeni međusobno i prema celini, pre svega kolorističkim kontrastima: toplo-hladni i svetlo-tamni kontrasti istovremeno su ostvareni komplementarnim (crveno-zeleno, žuto-ljubičasto, narandžasto-plavo) i simultanim kontrastima krivih parova (zeleno-ljubičasto i narandžasto-ljubičasto).

Na slikama nastalim na početku stvaralačkog ciklusa, boja je naneta u više slojeva čime se postiže reljefnost površine.

Postepeno se reljefnost gubi, a površine postaju plošne.

Slike su rađene tradicionalnom slikarskom tehnikom, ulje na platnu.

Posebne intervencije u prostoru nisu potrebne", navela je Strize uoči izložbe.

Ljubitelji umetnosti će moći da pogledaju izložbu do 5. oktobra.

Profil

Ljiljana Strize Trajković rođena je 1970. godine u Vranju. Diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Prištini, na odseku za slikarstvo u klasi profesora Hilmije Ćatovića i profesora asistenta Gorana Rakića 1995. godine. Do sada je imala šesnaest samostalnih i pedesetak grupnih izložbi. Bila je učesnica brojnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Članica je ULUS-a.Živi i stvara u Vranju.

Najnovije vesti