Ambasador Žiofre prisustvovao završetku projekta instalacije solarne elektrane

Sastanak sa ambasadorom Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofreom, i Tanjom Miščević, ministarkom za evropske integracije u Vladi Srbije, održali su predstavnici rukovodstva grada Vranja povodom završetka projekta instalacije solarne elektrane na krovu zgrade Gradske uprave u Vranju.

Ministarka Miščević rekla je tom prigodom da realizacija ovog projekta pokazuje "kako se može koristiti pomoć EU na dobrobit svih".

"Reč je o solarnim panelima koji proizvode struju i smanjuju efekat staklene bašte.

Ono što želim da naglasim je da se moramo snalaziti u novim uslovima klimatskih promena i energetske diversifikacije i da nam je EU prvi partner u tome.

Srbija kao deo Evrope deli iste vrednosti i obavezu smanjenja emisije CO2 do 2050. godine, jer Evropa treba da postane kontinet bez ugljen dioksida.

Zbog toga, ovakva vrsta saradnje sa EU je dobrodošla, ali je istovremeno i pokazatelj koristi, i za jednu i za drugu stranu", rekla je Miščević.

Energetska efikasnost, dodala je ona, je i "segment reformske agende, dokumenta koji je u procesu izrade, kao sastavni deo plana rasta koji treba da ojača naš socio-ekonomski razvoj".

"Energetska diversifikacija podrazumeva i energetsku efikasnost javnih objekata, što je obaveza do kraja 2027. godine.

Ovo je jedan dobar primer da javni objekti mogu biti itekako osnaženi i samom proizvodnjom, ali i uštedom energije“, rekla je ministarka.

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre konstatovao je da je "odlična ideja da se ravni krov na zgradi Gradske uprave iskoristi za postavljanje solarnih panela koji će proizvoditi struju".

"Snaga solarnih panela je 50 kWh, zahvaljujući kojima će se emisija ugljen dioskida smanjiti za nekih 30 tona.

Grad Vranje je potpisnik Sporazuma gradonačelnika još od 2011. godine i od tada je preduzeo niz aktivnosti koje su pokazale posvećenost i liderstvo u borbi protiv klimatskih promena i dao pozitivne primere ka energetskoj traziciji u koju smo svi uključeni.

S obzirom na to da je neophodno da na globalnom planu smanjimo potrošnju fosilnih goriva i koristimo energiju iz obnovljivih izvora, projekti poput ovog su od velike važnosti.

Ovaj dodatno pokazuje građanima šta sve može da se uradi i sačuva na ovaj način", kazao je Žiofre.

On je naveo da je sve "deo jednog velikog cilja Evropske unije da do 2050. godine Evropa postane kontinet koji je karbonski neutralan".

"Iz tog razloga moramo da radimo u samoj EU, ali i sa zemljama kandidatima za članstvo, pružajući im podršku u obezbeđivanju finansijskih sredstava, ali i zajedničkim radom na promeni mentaliteta.

EU u proteklih deset godina je samo u energetski sektor u Srbiji uložila 600 miliona evra i nastavićemo tako i u narednom periodu", podvukao je ambasaor EU.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da je reč o "inovativnom projektu, koji je prvenstveno imao za cilj podizanje svesti kod građana koji dolaze da koriste administrativne usluge Gradske uprave, da mogu da na ekranu vide kolika je proizvodnja sunčeve energije".

"Na taj način mogu videti kolika je to ušteda u novcu, u broju posečenih stabala, ušteda u iskopanom uglju i smanjenju emisije ugljen-dioksida, što sve ima uticaj na smanjenje efekta staklene bašte", rekao je on.

Vrednost ove investicije je 53.000 evra - od toga Evropska unija je finansirala 42.400 evra, a lokalna samouprava izdvojila 10.600 evra.

"Zahvalan sam delegaciji EU u Srbiji na tome što su podržali ovaj projekat koji je inovativan.

Zahvaljujem se i Ministarstvu za evropske integracije na podršci, a pre svega na prenosu znanja oko realizacije novih projekata koji se realizuju sa EU.

Nadam se da ćemo u narednom periodu na mnogo naših javnih objekata instalirati solarne elektrane i tako kao lokalna samouprava dati konkretan doprinos smanjenju efekata staklene bašte“, rekao je Milenković.

U okviru sastanka održana je prezentacija projekta – solarne elektrane na krovu zgrade Gradske uprave.

Najnovije vesti