Sajam lekovitog i ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda održava se u Vranju FOTO/VIDEO

Peti Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva, uz učešće izlagača iz Grčke, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, otvoren je u subotu na centralnom gradskom šetalištu u Vranju.

Nebojša Stanojević je, u ime izlagača, na otvaranju izrazio zahvalnost svima koji ućetvuju i posetiocima koji su došli iz okolnih zemalja i Srbije, poželevši im prijatan boravak u Vranju.

Aleksandar Bogičević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potencirao je da je ministarstvo "otvoreno za sve sugestije po pitanju subvencija i edukacije poljoprivrednih proizvođača u ovoj oblasti.

"Pčelarstvo je jedna od grana koju smo doveli do vrhunca, a isto možemo da uradimo i sa granom lekovitog bilja koja ima velikog potencijala.

Otvoreni smo za saradnju kako bismo unapredili, poboljšali i povećali ovu granu poljoprivrede u kojoj je proizvodnja prirodnih proizvoda“, rekao je pomoćnik ministra.

Zamenik gradonačelnika Vranja Milan Ilić istakao je da posetioci sajma imaju mogućnost da se na jednom mestu upoznaju sa proizvodima iz oblasti biljne medicine, sa tradicijom naše zemlje i prirodnim bogatstvom.

„Sajam će pomoći lokalnim proizvođačima da izađu iz svojih okvira i predstave proizvodni asortiman širem tržištu.

Lokalna samouprava će uvek biti podrška svakoj inicijativi za unapređenje proizvodnje u svim granama poljoprivrede.

Važno je da se lokalni proizvođači motivišu da unaprede svoj rad, na taj način što će povećati kapacitete, razvijati organsku proizvodnju i upotrebu proizvoda iz prirode“ rekao je zamenik.

Sajmu su na otvaranju prisustvovali gradski većnici, predstavnici grada, predstavnici obrazovnih ustanova i brojni posetioci.

U muzičko-umetničkom programu nastupili su Branimir Stošić Kace i Nikola Stanisavljević Kole.

Najnovije vesti