U prodavnicama mesa u Vranju, Uskršnji post nikada nije bitno uticao na prodaju svežeg mesa i suhomesatih prerađevina, piše Danas.
"Post" je zbog viših cena zajednički je stav koji se u Vranju stiče nakon obilaska mesara u hiper marketima i privatnim prodavnicama.
"Podigla sam danas penziju pa ću se sa supruom častiti sa 500 grama mlevenog mešanog mesa.
Mi ne kupujemo veće količine, generalno na to nismo navikli, ali ćemo zbog viših cena koje su svaki dan sve veće izgleda i to morati", kaže za Danas Slavka Popović, penzionerka.
Prodavci kažu da oni „ne mogu da utiču na cene“ i navode da se „po znatno višim cenama koje se menjaju na nedeljnom nivou prodaju manje količine".
"Kupci se raspituju za cene koje se očekuju za uskršnje praznike, a mi to ne znamo, jer to od nas ne zavisi.
Prodajemo najviše piletinu i belo pileće meso, kao i oblikovano roštilj meso", kaže Goran Savić, prodavac mesa.
Vranjanci su ljubitelji roštilja.
Ovde se najčešće koristi usluga kupovine ćevapa, pljeskavica i uštipaka na kilogram.
Umesto 500 dinara, taj „gurmanluk“ koji spada u jeftinije užitke sada košta 600 dinara.
"Imamo pad prometa za oko dvadeset procenata, jer stalno moramo da korigujemo cene.
Posle Uskrsa očekujemo dalji pad jer ne znamo kakve će cene ponuditi dobavljači", kažu u jednom od vranjskih restorana gde prodaju roštilj na kilogram.
Na Stočnoj pijaci u Ristovcu, jedinoj u blizini Vranja gde se prodaje živa stoka, cene za kilogram žive vage svinjskog mesa porasle su za dvadeset procenata i sada je ta cena 340 dinara.
"Smanjena ponuda, manja tražnja i poskupljenja stočne hrane zatvaraju krug u kome je rast cena neminovan", objašnjava Stanko Popović, iz Žbevca koji na pijaci nudi prasiće.
Definitivno na jugu Srbije prodaja mesa je zbog viših cena smanjenog obima, ali daleko od toga da je prestala.