Južnjaci vladaju Gučom: Najbolji orkestar Vladimira Ivanovića iz Zagužanja

Vranje - Orkestar Vladimira Ivanovića iz Zagužanja kod Surdulice proglašen je za najbolji na jubilarnom 60. Saboru trubača u Guči.

Titula "prva truba" otišla je Kristijanu Aziroviću, šefu istoimenog orkestra koji takođe dolazi sa juga Srbije, iz Bojnika.

Ovaj orkestar je dobio i nagradu za najbolje odsvirano kolo.

Najbolji bubnjar sabora je Filip Stojanović, tenorista Milutin Jevđić, a basista Stefan Ilić.

Najbolju pesmu odsvirao je orkestar Marka Gligorijevića.

Nagrada publike "zlatna truba" pripala je Marku Trnavcu.

Na takmičenju omladinskih orkestara, prvu trubu Sabora osvojio je Aleksandar Ilić iz Stubla kod Vladičinog Hana, sin poznatog trubača Dejana Ilića.

I treća truba u omladinskoj konkurenciji otišla je na jug - Mlađanu Krstiću iz Zagužanja.

U konkurenciji za nagrade na ovogodišnjem saboru sa krajnjeg juga Srbije je bilo šest orkestara - Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, Vladimira Ivanovića i Siniše Stankovića iz Zagužanja, Bojana Ristića i Mileta Novkovića iz Vladičinog Hana i Stefana Mladenovića iz Vranja.

Na ovogodišnjoj jubilarnoj smotri u finalnom takmičenju učestvovalo je ukupno 16 trubačkih okestara iz Srbije.

GUČA

Dragačevski sabor trubača osnovan je 1961. godine u varošici Guča kod Lučana, koja ima nekoliko hiljada stanovnika. Na Saboru je prethodnih godina nastupalo više od hiljadu učesnika u glavnom programu, a ranije je okupljao više desetina hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva. Sabor se ove godine zbog epidemije koronavirusa održavao uz pojačane kontrole saboraša koji su morali da pokažu potvrdu da su preležali kovid, potvrdu o vakcinaciji ili negativni PCR test. Popularni Guča Fest našao se na internet stranici popularnog magazina „National Geographic“ među deset najvažnijih događaja u svetu, a 2020. godine je upisan na listu Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Najnovije vesti