Vredna donacija uručena ZC Vranje u Kraljevskom dvoru u Beogradu

Donaciju vrednu 3,5 miliona dinara dvema srpskim bolnicama, među kojima je i ona u Vranju, uručili su u utorak u Beogradu njihova kraljevska visočanstva prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina.

Reč je o neophodnoj medicinskoj opremi za opšte bolnice u Vranju i Aleksincu.

"Donacija je namenjena neonatološkim odeljenjima ovih zdravstvenih ustanova i uključuje inkubatore, monitore za pacijente i infuzione pumpe, po jedan uređaj za svaku bolnicu", rečeno je ovom prigodom.

Prisustvovali su i obratili se i Vilijam Hopkinson, otpravnik poslova Ambasade Ujedinjenog kraljevstva u Srbiji, Lazar Vuković, predsednik Humanitarne organizacije Lajflajn London, i direktori zdravstvenih centara iz Aleksinca i Vranja prim. doktor Goran Vidić i hirurg Saša Đorđević.

Rečeno je da su sredstva prikupljena "zahvaljujući velikodušnim donacijama dobrotvora Lajflajna Londona, koji su prisustvovali humanitarnoj gala večeri održanoj u hotelu Kleridžiz marta ove godine".

Lajflajn London je humanitarna organizacija koja više od 30 godina radi pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Princeze Katarine, s ciljem podrške narodu Srbije i Republike Srpske.

Prestolonaslednik Aleksandar istakao je da je "ponosan na posvećenost svoje supruge i na sve što su njena Fondacija u Beogradu i kancelarije Lajflajna u inostranstvu učinile za narod Srbije".

Takođe je podsetio na simboliku, da je humanitarni događaj na kom su skupljena sredstva održan baš u hotelu Kleridžiz, mestu gde je on rođen u apartmanu 212, koji je tada bio privremeno proglašen jugoslovenskom teritorijom.

Princeza Katarina kazala je da svaki put, kada zajedno pruže prekopotrebnu pomoć srpskim bolnicama i podrže važan rad lekara i medicinskih sestara, to njoj donosi "mnogo radosti i utehe", znajući da to "doprinosi dobrobiti onih kojima je pomoć najpotrebnija".

"Posebno me raduje to što će ova donacija doprineti zdravlju naše dece.

Ljubav i posvećenost dobrotvora Lajflajn Londona prema onima kojima je pomoć neophodna, vredna je divljenja i zaslužuje svaku pohvalu.

Njihova podrška našoj misiji omogućila je da se mnogi životi u Srbiji i Republici Srpskoj promene na bolje.

Kada vidim inkubatore i ostalu opremu koju danas predajemo bolnicama, ispunjena sam posebnom radošću.

Deca su najveće blago koje imamo, moramo da ih čuvamo, i da im pružamo svu moguću podršku, kako na početku njihovog života, tako i na celom putu odrastanja.

Moj suprug, moja fondacija i ja trudićemo se da i ubuduće pomažemo što više možemo", rekla je princeza Katarina.

Državni sekretar doc. dr Aleksandar Stefoski istakao je značaj ovakvih donacija i tradicionalnu podršku koju zdravstveni sistem Srbije dobija od kraljevske porodice, kao i zahvalnost princezi na posvećenosti i spremnosti da pomogne.

Vilijam Hopkinson je podsetio na istorijske veze dve zemlje kada je očuvanje zdravlja u pitanju, podsetivši na medicinske misije koje su dolazile iz Velike Britanije u Srbiju tokom Prvog svetskog rata i rekao da ovakvi događaji doprinose dobrim odnosima u današnje vreme.

Lazar Vuković se prisetio odrastanja u Engleskoj tokom devedesetih godina i kako je 1993. godine, kada je Fondacija započela svoj rad, zahvaljujući Princezi Katarini naša dijaspora dobila priliku da pomogne Srbiji.

On je izrazio zadovoljstvo što danas ima priliku da doprinese povezivanju dijaspore sa našim narodom u Srbiji i najavio veliki humanitarni događaj koji će svih pet kancelarija Lajflajn humanitarne organizacije zajedno održati u Kraljevskom mestu, obeležavajući 30 godina svog rada, a s ciljem pomoći Srbiji.

Primopredaja medicinske opreme održana je u Kraljevskom dvoru u Beogradu, uz podršku Ministarstva zdravlja.

Najnovije vesti