Vranjanka najbolja glumica Festivala monodrame mladih umetnika

Anica Petrović, glumica iz Vranja, osvojila je nagradu za najbolju glumicu na prvom Festivalu monodrame mladih umetnika SAMI.

Osim toga, među šest takmičarskih predstava, za najbolju je proglašena monodrama Mulej, u kojoj igra upravo ona.

Anica je glumica iz Vranja, koja živi i bavi se glumom u Novom Sadu.

Nije prvi put da je nagrađena.

Godine 2022. je sa istom monodramom osvojila nagradu za najbolju glumicu na Festivalu studentskog teatra u Obrenovcu.

Takođe, monodrama Mulej, u kojoj Anica igra i koja je njena master predstava u okviru master studija glume u klasi prof. Nikite Milivojevića, proglašena je za najbolju na tom festivalu.

Monodrama Mulej nastala je po istoimenom romanu Erlenda Lua.

Govori o ciničnoj osamnaestogodišnjoj Norvežanki Juliji koja pokušava da pronađe ekscentričan način da se ubije nakon što joj je porodica poginula u avionskoj nesreći.

Anica Petrović, osim što je režirala ovu predstavu (uz pomoć Momčila Miljkovića) radila je i dramatizaciju (zajedno sa Divnom Stojanov) i scenografiju (uz asistenciju Stevana Ristića).

Kada je reč o vranjskim predstavama, igrala je u dve koje je režirao Jug Đorđević - Nečista krv i Ništa nećemo zaboraviti.

Igrala je pre par godina i u Magbetu Nikite Milivojevića, predstavi koja je premijerno izvedena u Budvi.

Takođe i u Vešticama iz Salema Srpskog narodnog pozorišta (režija NIkita MIlivojević), kao i u pozorišnim ostvarenjima Tri musketara, Kosa, Deca paklene pomorandže, ali i u serijama Neki bolji ljudi, Nek ide život i Dug moru 2.

Bila je dobitnica nagrade za najbolju mladu glumicu na pozorišnom festivalu Joakim Vujić 2020. godine, za ulogu Sofke u Nečistoj krvi Juga Đorđevića (produkcija vranjskog pozorišta).

Godine 2021. dobila je Nagradu Predrag Peđa Tomanović, za najbolju studentkinju Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Najnovije vesti