Vidovdanski koncert Branimira Stošića Kaceta u Vranju odložen za subotu

Solistički koncert pod nazivom A pesma je moja golema, Branimira Stošića Kaceta, poznatog interpretatora vranjske gradske pesme, umesto u četvrtak 27. juna biće održan u subotu od 20.30 časova u Vranju.

Kako su najavili organizatori, koncert se odlaže za dva dana zbog lošeg vremena.

Reč je o tradicionalnom Vidovdanskom koncertu, koji se održava svake godine u ovo vreme na Trgu Staniše Stošića u Vranju.

Branimir Stošić Kace pripada autentičnoj vranjskoj porodici, koja je veoma strogo čuvala nasleđe svojih predaka.

Često s ponosom ističe da su se njegovi roditelji upoznali u lokalnom KUD Sevdah.

U tom kulturno-umetničkom društvu je njegov otac pevao, a majka bila kolovođa.

Njegov stric Predrag Stošić je 1949/50. godine snimio desetak pesama za Arhiv Radio Beograda sa Carevčevim orkestrom i Branimir je od njega naučio mnoge pesme.

Kasnije je sam nastavio da traga za vranjskim pesmama i pričama o njima, te da se bori da se vranjske pesme pevaju u autentičnom vranjskom duhu.

Stošić je do sada imao više solističkih koncerata, među njima i tri a cappella u Vranju i Etnografskom muzeju u Beogradu, a jedan sa Velikim narodnim orkestrom RTS-a.

Snimio je niz vranjskih gradskih pesama za Trajni arhiv RTS-a.

Najavljeno je da će gošća na predstojećem koncertu u Vranju biti Ivana Tasić, vokalna solistkinja RTS-a.

Vidovdanski koncert u Vranju biće održan u organizaciji Kulturno-obrazovnog centra, a pod pokroviteljstvom Grada Vranja.

Najnovije vesti

Foto vranje.rs Nagrađeni vranjski talenti »

U Skupštinskoj sali održana je svečana dodela diploma i nagrada talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola u organ...