U Vranje stiglo 2.600 vakcina protiv sezonskog gripa

Dom zdravlja u Vranju dobio je 2.600 doza vakcine protiv gripa, tzv. četvorovalentne (Influvac tetra) proizvođača Abbott Biologicals, saopšteno je iz vranjskog Zdravstvenog centra.

Vakcinacija u Domu zdravlja Vranje će se sprovoditi od ponedeljka 2. oktobra, radnim danima, uz obavezan nalog izabranog lekara na vakcinalnim punktovima u službama Opšte medicine, Medicine rada, Kućnog lečenja, Dnevnoj bolnici za nefrologiju sa hemodijalizom, zdravstvenim stanicama Vranjska Banja, Vlase i Kriva Feja, te zdravstvenoj ambulanti Barelić.

U Srbiji je za sezonu 2023/2024. godine planirano i ugovoreno ukupno 364.500 doza vakcine protiv gripa.

Od toga 344.700 su četvorovalentne (Influvac tetra) proizvođača Abbott Biologicals i 19.800 trovalentne vakcine (Torvaxflu) proizvođača Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak.

Kategorije za vakcinaciju

U skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, sprovodi se obavezna imunizacija lica u posebnom riziku od teških formi i komplikacija gripa. To su sledeće kategorije: trudnice, osobe starije od šest meseci života sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI > 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (uključujući lica sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom i dr.), kod kojih je izvršeno presađivanje tkiva i organa/ili se pripremaju za presađivanje i dr. Takođe i osobe starije od 65 godina, članovi porodice bolesnika u povećanom riziku od komplikacija kod kojih je kontraindikovano davanje vakcine. Prema epidemiološkim indikacijama vakcinacija se sprovodi kod osoba smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima, dece, omladine i starih osoba smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i lica zaposlenih u tim ustanovama. Pored toga obavezna imunizacija protiv gripa sprovodi se i kod osoba zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Četvorovalentna vakcina protiv gripa sadrži dva tipa A virusa gripa i dva tipa B ovog virusa, u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu i odluci EU za sezonu 2023/2024. godine, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje gripa u populaciji u sezoni koja sledi.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta iznosi dve do tri nedelje nakon vakcinacije, a postvakcinalni imunitet varira i traje od 6 do 12 meseci.

Iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja sojeva virusa gripa koje se dešava tokom svake godine odnosno sezone.

"Imajući u vidu različitu efektivnost vakcine prema uzrasnim kategorijama, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih osoba i u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i sprečavaju moguće teže komplikacije.

Kod navedenih kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešća je zapaljenja pluća).

Osim u slučaju potvrđene privremene ili trajne kontraindikacije, vakcinu je moguće aplikovati kod osoba starijih od navršenih 6 meseci života kada je u pitanju četvorovalentna, odnosno 18 godina života kada je u pitanju navedena trovalentna vakcina, prema sažetku karakteristika leka.

Vakcina protiv gripa može se dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19 ili vakcinom protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije za lica u posebnom riziku, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete.

Vakcina protiv gripa je najefektivniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa", navode sa Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut.

Najnovije vesti