U ponedeljak počinju Borini pozorišni dani: Sučeljavanje sa pozorišnom estetikom i etikom FOTO/VIDEO

Nijedni Borini pozorišni dani poslednjih godina nisu kao prethodni, svaki festival ima svoj osobeni koncept, a ove godine, osim po tome, ova pozorišna svetkovina koja se održava 44. put razlikovaće se još po nečemu - obeležavanju stogodišnjice pozorišnog života u Vranju, što svemu daje jednu posebnu notu, rečeno je na konferenciji za medije koja je tradicionalno održana uoči početka festivala.

Direktorka pozorišta Kristina Janjić Stojanović rekla je u susretu sa novinarima kazala je da će festival trajati uobičajeno - od 21. do 28. oktobra, da će imati šest predstava u takmičarskom programu i jednu koja će biti odigrana poslednje večeri u čast nagrađenih.

"Selektor Slobodan Savić odabrao je ono najbolje što je ponuđeno iz pozorišne produkcije u zemlji i regionu i nadam se da ćemo imati još jedan uspešan, međunarodni festival.

Mi smo preduzeli sve što je do nas da pripreme obavimo na najbolji način i potpuno spremni ulazimo u još jedan festival, koji je za nas najznačajniji događaj u toku jedne pozorišne sezone.

Prodaja karata ide veoma dobro, interesovanje publike je veliko posebno sa predstave iz prestonice, ali i za ostale.

Najbitnij je da festival nastavlja da živi, da ima jednu uzlaznu liniju, a na nama je da se potrudimo da tako i ostane", rekla je Janjić Stojanović, osvrnuvši se i na veliki pozorišni jubilej.

Umetnički direktor vranjskog teatra Bojan Jovanović kazao je da su priprema festivala i pozebno dani pred festival "veliko uzbuđenje" za pozorišne poslenike u Vranju.

"Uz premijere, ti festivalski dani su najvažniji za nas.

Podsećam vas ovom prilikom i na 15. oktobar 1924, dan kada je u Vranju osnovano Pozorište Građanske kasine, na vreme kada je izvedena prva pozorišna premijera u Vranju, i da od tada postoji pozorišni život u Vranju.

Taj momenat daće značajan pečat ovogodišnjem festivalu", rekao je Jovanović.

On je dodao da, za razliku od nekih prethodnih godina, domaći ansambl na Dan pozorišta 21. oktobra neće izvesti premijeru, već da su se, u dogovoru sa osnivačem (lokalnom samoupravom), opredelili sa varijantu svečane akademije, kako bi ceo kolektiv pozorišta, na stogodišnjicu, učestvovao u svečarskoj atmosferi ovog značajnog jubileja.

"Premijere prvog dana festivala neće biti, ali mi premijeru već spremamo za naknadni datum, najverovatnije početkom decembra", najavio je Jovanović, rekavši da je reč o ostvarenju Galeb po tekstu Antona Pavloviča Čehova i u režiji Filipa Vinogradova, pozorišnog reditelja iz Moskve koji živi u Beogradu.

Podsećanja radi, u julu je selektor festivala Slobodan Savić saopštio da je uoči odabira odgledao više od šezdeset predstava u Srbiji i širom regiona.

Dodao je tada da se odabrane predstave "sučeljavaju sa mnogim pitanjima i problemima, ali na umetnički, sofisticiran, pozorišni način", pa otuda i slogan ovogodišnjeg festivala - Estetika i etika sučeljavanja.

Nakon obeležavanja 100 godina pozorišnog života u Vranju 21. oktobra, kada će biti održana svečana akademija, uz koncert filmske muzike koju ze izvoditi poznata imena srpskog glumišta, takmičarski program počeće 22. oktobra i trajati do 27. oktobra.

Poslednje večeri, 28. oktobra biće dodeljene festivalske nagrade, a u čast nagrađenih glumci ansambla Narodnog pozorišta u Nišu odigraće Koštanu, po čuvenoj drami Borisava Stankovića u režiji Jane Maričić.

Žiri festivala ove godine činiće kao predsednik Miodrag Tabački (scenograf, kostimograf i univerzitetski profesor), Valentin Vencel (reditelj) i Dino Mustafić (reditelj),

Prateći program

- 21. oktobar - Otvaranje izložbe Slike iz pozorišnog života
Autor: Zoran Petrušijević ZOP
Mala scena u 19 časova

- 25. oktobar (petak) - Promocija izdanja Sterijinog pozorja
Pres centar u 18 časova

- 26. oktobar (subota) - Dosije Dositej, Monodrama Vladimira Cvejića - Tekstove o Dositeju Obradoviću priredila Eliana Gavrilović Narodni muzej u Beogradu - Muzej Vuka i Dostiteja
Mala scena u 18 časova

- 27. oktobar (nedelja) - Promocija monografije Povest o pozorišnim vernicima kakvih više nema
Govori: Vladimir Cvejić, autor
Press centar u 18 časova

Nagrade se dodeljuju u pet klategorija: za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu.

Peta će biti nagrada publike koja nosi ime "Radoslav Radivojević", po pokojnom direktoru vranjskog teatra i utemeljivaču festivala.

Ove godine prvi put će biti dodeljeno i šesto priznanje - Nagrada Grada Vranja.

Sve festivalske predstave počeće u 20 sati.

Karte se mogu kupiti na biletarnici pozorišta i onlajn na sajtu vranjskog teatra.

Selekcija predstava sa jednom izmenom

Za prestižne festivalske nagrade, u okviru festivala koji će se ovog puta održati pod sloganom Estetika i etika sučeljavanja, takmičiće se šest predstava, uz jednu novinu - poslednje takmičarske večeri, prema odluci selektora Slobodana Savića, nakon nekih organizacionih problema u vezi sa dolaskom umesto zagrebačkog Teatra &TD, selektor festivala Slobodan Savić odlučio sa da u selekciju uvrsti predstavu Brod za lutke Narodnog pozorišta u Bitolju iz Severne Makedonije, rađenu po tekstu Milene Marković i u režiji Kokana Mladenovića.

Takmičarska selekcija:

- Očevi i oci Narodnog pozorišta u Beogradu (22. oktobar), koju je po delu Slobodana Selenića režirao Veljko Mićunović
- Ljudi od voska Narodnog pozorišta u Somboru po tekstu Mate Matišića i režiji Ivana Vanje Alača (23. oktobar)
- Nestajanje Ateljea 212 u Beogradu po tekstu Tomislava Zajeca i u režiji Sanje Mitrović (24. oktobar),
- Sumnja Dramskog teatra Nikola Vaptsarov iz Blagoevgrada u Bugarskoj po tekstu Džon Patrika Šenlija i režiji Stajka Murdževa (25. oktobar)
- Bilo jednom u Novom Sadu (autorski projekat reditelja Andraša Urbana u izvođenju Narodnog pozorišta Ujvideki Sinhaz u Novom Sadu) 26. oktobra
- Brod za lutke, Narodno pozorište Bitolj, po tekstu Milene Marković i u režiji Kokana Mladenovića (27. oktobar).

U čast nagrađenih 28. oktobra glumci ansambla Narodnog pozorišta u Nišu odigraće Koštanu, po čuvenoj drami Borisava Stankovića u režiji Jane Maričić.

Najnovije vesti