Tradicionalna Likovna kolonija Narodnog univerziteta od ponedeljka

Sedmodnevna Međunarodna likovna kolonija Vranje 2024, u organizaciji Narodnog univerziteta (NU) u Vranju, počeće u ponedeljak 15. jula.

Otvaranje će biti u Likovnoj radionici Narodnog univerziteta u Vranju u 12 časova.

To će biti i prostor u kome će tokom naredne sedmice stvarati umetnici različitih stilskih opredeljenja iz Rusije, Bugarske, Slovenije, Grčke, Rumunije i Srbije.

Prvenstveni cilj kolonije je razmena slikarskih iskustava, stvaranje umetnički dela, ali i upoznavanje istorije i tradicije Vranja, kao i druženje slikara sve do 21. jula.

"Kolonija će biti otvorenog tipa, dostupna svim građanima, ljubiteljima likovne umetnosti, koji će u tom periodu moći da prate rad i stvaranje umetnika, učesnika kolonije.

Za učesnike je pedviđen obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti Vranja, prijem kod gradonačelnika, poseta Manastiru Prohor Pčinjski, Narodnom muzeju u Vranju", navode iz NU.

Nakon završetka Likovne kolonije, početkom septembra 2024. biće otvorena izložba likovnih radova učesnika kolonije.

Likovna kolonija je na ovim prostorima prvi put organizovana 1974. godine, u organizaciji NU i Kulturno-prosvetne zajednice Kumanova, i bila je locirana u Manastiru Prohor Pčinjski.

Imala je prekid u svom radu, da bi 2002. godine Narodni univerzitet, uz pomoć tadašnje opštine Vranje, organizovao Likovnu koloniju Vranje 2002, nastavljajući lepu tradiciju.

Organizator kolonije je Narodni univerzitet, a pokrovitelj Grad Vranje.

Najnovije vesti