Sekopak: Posude za reciklažu dobiće i Vranje

Iz Sekopaka, vodećeg operatera ambalažnog otpada u Srbiji, saopšteno je da će do kraja ove godine instalirati dodatnih 1.300 posuda za primarnu selekciju otpada – zvona za staklo, plastične kante, žičane i plastične kontejnere, a među gradovima koji će ih dobiti je i Vranje.

Podsećanja radi, krajem maja JKP Komrad u Vranju dobilo je kao donaciju 30 kontejnera, tzv. zvona za staklenu ambalažu za široku upotrebu i 15 kontejnera iste namene za potrebe ugostiteljskih objekata.

Generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović naglasila je da je Sekopak, kroz niz inicijativa i projekata, pokazao "izuzetnu angažovanost kada je u pitanju unapređenje sistema upravljanja ambalažnim otpadom" u Srbiji.

„Tokom ove godine radili smo na unapređenju primarne selekcije kroz postavku infrastrukture za odvajanje ambalažnog otpada širom naše zemlje, kao i edukaciju građana o reciklaži.

Kontinuirano pružamo podršku javno komunalnim preduzećima, kako u vidu opreme, tako i kroz stručne savete zaposlenih koji imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti", navodi Belanović.

Zahvaljujući Sekopaku, građani Niša, Topole, Pirota, Valjeva, Kučeva, Sombora, Novog Sada, Kruševca, Vlasotinca, Petrovca na Mlavi i Vranja sada imaju mogućnost da doprinesu zaštiti životne sredine reciklažom ambalažnog otpada u svom gradu.

Do kraja godine posude za odvajanje ambalažnog otpada biće postavljene u još nekoliko gradova.

Iz Sekopaka navode da su postavljanjem 2.000 zvona za staklo i edukacijom građana kroz kampanju Sekopak karavan podigli procenat sakupljanja komunalnog staklenog ambalažnog otpada za 77 odsto.

Takođe, iz Sekopaka navode da umrežavanjem sa gotovo 1.000 ugostitelja, kroz projekat Eko partner, ova kompanija olakšava ugostiteljskim objektima da ispune zakonsku obavezu i doprinesu zaštiti životne sredine kroz reciklažu ambalažnog otpada.

Dodaju da poseban akcenat stavljaju na edukaciju dece, proveravajući njihovo znanje kroz kviz i radionicu o reciklaži.

Ukupna količina ambalaže stavljene na tržište Republike Srbije iznosi 401.000 tona, od čega je 254.000 tona ambalažnog otpada sakupljeno od strane operatera i poslato na reciklažu.

Kako bi pružio bolje uslove za održivo upravljanje otpadom, vodeći operater ambalažnog otpada Sekopak je zajedno sa svojim partnerima i klijentima, od početka godine distribuirao 1.700 posuda za primarnu selekciju otpada – zvona za staklo, plastične kante, žičane i plastične kontejnere.

Pametno recikliraj

Sekopak je implementirao projekat Novi Sad pametno reciklira, omogućivši građanima korišćenje reciklomata za PET flaše i limenke na pet lokacija u gradu. Sa gradom Novim Sadom potpisan je petogodišnji memorandum koji ima za cilj da dugoročno doprinese čistijem i zdravijem okruženju kroz aktivno uključivanje lokalne zajednice i mladih u ekološke aktivnosti. Sekopak sarađuje sa više od 30 javno komunalnih preduzeća, a u planu je i dodatna saradnja postavkom infrastrukture za odlaganje ambalažnog otpada. Do kraja godine očekuje se postavka novih kontejnera i zvona u još šest gradova Srbije, čime će se nastaviti unapređenje infrastrukture za reciklažu i jačanje ekološke svesti među građanima.

Najnovije vesti