Ruski reditelj režira Čehovljevog Galeba u vranjskom pozorištu

Posle Paviljona br. 6” z 2008. u režiji Nebojše Dugalića, i Tri sestre iz 2015. u režiji Trajčeta Đorđijeva, Čehov se vraća na scenu Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

Ovoga puta s moćnim i uvek aktuelnim Galebom.

Kako piše Politika, teatarski kuriozum predstavlja činjenica da režiju predstave potpisuje mladi reditelj iz Moskve Filip Vinogradov (34), što je njegova prva režija u jednom srpskom teatru.

Glumački ansambl Pozorišta „Bora Stanković” ujedno će biti u prilici da „premijerno” radi jednu predstavu s rediteljem koji dolazi iz zemlje pisca „Galeba”.

– Za mene je ovo veliki izazov. Ja i moj zemljak Čehov sa „Galebom” dolazimo u grad velikog pisca Borisava Stankovića u pozorište koje ima svoju putanju u igranju klasika, pa i samog Čehova. Interesantno je da su i „Paviljon” i „Tri sestre” igrane u Rusiji i osvajale nagrade na festivalima u Lipecku i Omsku. Verujem da ćemo i sa „Galebom” biti u prilici da se predstavimo publici u mojoj zemlji. Radujem se unapred radu sa ovim ansamblom koji poseduje kvalitet i umetnički senzibilitet za zahtevni posao koji je pred nama – kaže uoči prve probe u razgovoru za „Politiku” Vinogradov, koji nedovoljno dobro govori srpski pa će sa glumcima raditi uz pomoć prevodioca.

Mnogo je kvalitetnih dela, a malo prilika za prevođenje

U sali za probe vranjskog bila je pozorišta pomalo svečarska atmosfera. Reditelj je razgovarao sa svim glumcima želeći da ih lično upozna i prepozna njihove afiniteta za ovu predstavu u kojoj će nastupiti 11 glumaca matičnog ansambla. U podeli su Milena Stošić, Radmila Đorđević, Žetica Dejanović, Bojan Jovanović, Nikola Stojković, Nenad Nedeljković, Dragan Živković, Mihajlo Stojković...

– Želim da moje čitanje „Galeba” u svojoj biti ne odudara od njegove univerzalnosti. Namera je da napravimo predstavu koja će biti provokativna, kao i vreme u kome živimo. Da otvori pitanja koja nas odavno muče, a na koja i dalje nemamo odgovore, ili bar ne one što bi nudila ishodišna rešenja kako bi nam bilo bolje – kaže reditelj za naš list.

Osim režije, Filip Vinogradov potpisuje i scenografiju i izbor muzike. Kostime će raditi gošća iz Rusije Saša Agejeva. Premijera „Galeba” očekuje se u decembru na velikoj sceni vranjskog pozorišta. A do tada pred vranjskim ansamblom je puno izazova koje treba na najbolji mogući način savladati na zadovoljstvo njih samih, ali i publike.

Vek nadrealizma na izložbi u MSU

Peta premijera Čehova u istoriji vranjskog pozorišta
Predstava „Galeb” biće peta premijera dela A. P. Čehova u istoriji vranjskog pozorišta. Sedinom osamdesetih godina prošlog veka amatersko pozorište je izvelo „Ujka Vanju”, a potom i biografsku predstavu „Čehov”. Usledili su „Paviljon br. 6” i „Tri sestre” u profesionalnoj produkciji. Doživele su uspeh na domaćim festivalima, ali i na gostovanjima u inostranstvu.

Najnovije vesti