Radionice zdravog hleba na Narodnom univerzitetu FOTO

Radionice za pravljenje zdravog hleba, u okviru programa 5. Međunarodnog sajma lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva pod pokroviteljstvom Grada Vranja, održane su u prostorijama vranjskog Narodnog univerziteta (NU).

Radionice su bile otvorenog tipa.

"Upoznali smo se sa procesom pravljenja prirodnog kvasca, vrstama brašna, izgledom i ponašanjem testa u raznim etapama tokom procesa, hidratacijom testa, načinima oblikovanja i dekorisanja i pečenja hleba", navode sa NU.

Prirodni kvasac je, zapravo, fermentisano brašno, i za njega je potrebno imati brašno, vodu, vreme, toplotu i strpljenje, navode sa NU.

"Prva priprema prirodnog kvasca traje otprilike pet dana.

Jednom kada se uzgoji prirodni kvasac, može se nastaviti održavati i preći na samu proceduru izrade, ne mora se počinjati iz početka.

Pečenje hleba od ražanog brašna je najbolje sa prirodnim kvasom majom.

On mu daje potrebnu rastresitost, stvara adekvatnu klimu za dizanje testa i kiselost", rečeno je tokom radionica.

Zahvaljujući ovom procesu svo nutritivno bogatstvo žitarice postaje dostupno našem organizmu, dodaje se.

"Razvijen je poseban ukus i kvalitet ovako pečenog hleba.

Treba naglasiti da ovako pravljen hleb ostaje svež, ne osuši se i ne mrvi danima.

Svarljiviji je i probavljiviji za naš organizam, niže kalorijske vrednosti a, ipak smo sitiji", rečeno je tokom radionica

Na kraju radionice, polaznici su dobili po deo spravljenog kvasa.

Nakon ove radionice sami mogu krenuti u pripremu zdravog hleba, a sa znanjem iz radionice mogu održavati kvasac i podučiti i druge o procesu pravljenja prirodnog kvasca.

Najnovije vesti