Protesti protiv bosilegradskog rudnika: Za spas reke i zdravlja građana FOTO

Vranje/Bosilegrad - Ekološka udruženja iz Bugarske pokrenula su proteste pod nazivom Kažite zbogom reci Dragovištici i reci Strumi!, kojimam će se u petak 14. juna pridružiti i predstavnici srpskih udruženja, saopšteno je iz organizacije Eko Surdulica.

Protest u petak biće održan ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine u Sofiji.

Predsednica ekološkog udruženja Eko Surdulica Daniela Mihajlović potencira važnost ovog događaja i poziva sve građane i medije da podrže borbu protiv otvaranja rudnika u mestima Podvirovi i Popovici, u selu Karamanica kod Bosilegrada.

"Otvaranje rudnika olova, cinka i bakra na ovim lokacijama predstavlja ozbiljnu pretnju po površinske i podzemne vode koje čine reku Dragovišticu.

Ova voda se koristi kao pijaća voda u Ćustendilu i okolnim selima, ali i za navodnjavanje u bosilegradskim selima.

Rudnik će dovesti do zagađenja pijaće vode, što će direktno ugroziti zdravlje ljudi i životinja, kao i zaštićene vrste koje žive u ovom ekosistemu.

Studija uticaja na životnu sredinu (možete je pogledati u celosti ako kliknete OVDE), koju je izradio Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, pokazuje da će otvaranje rudnika "značajno narušiti kvalitet vode i zemljišta u ovom regionu".

"Posebno je zabrinjavajuće što će toksični elementi kao što su olovo, cink i bakar biti ispuštani u okolinu, što će imati dugoročne posledice na zdravlje stanovništva i ekosistem.

Takođe, želimo da podsetimo na sporazum između Srbije i Bugarske o sprečavanju izgradnje novih rudnika i mini hidroelektrana na teritoriji Srbije, kako bi se izbeglo dodatno zagađenje voda koje teku ka Bugarskoj", podseća Mihajlović.

Ovaj sporazum je deo Konvencije o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu (Espo konvencija), kojim se obe zemlje obavezuju na transparentnost i saradnju u proceni i smanjenju negativnih uticaja na životnu sredinu.

"Naš zahtev je da se ovaj sporazum poštuje i da se hitno obustavi projekat otvaranja rudnika u Bosilegradu.

Problemi sa rudnikom Podvirovi su već poznati, jer je ovaj rudnik u prošlosti uzrokovao zagađenje vode koja se koristi za navodnjavanje i pijaću vodu u ćustendilskom kraju", kaže Mihajlović.

Ekološka udruženja iz Bugarske organizovala su protest pod nazivom Kažite zbogom rekama Dragovištici i Strumi!, kojem će se
pridružiti i predstavnici udruženja iz Srbije.

"Pozivamo sve građane, ekološke aktiviste i medije da nam se pridruže na protestu i podrže našu borbu za očuvanje životne sredine i zdravlja svih nas.

Zajedno možemo sprečiti ekološku katastrofu i osigurati bolju budućnost za naredne generacije", navodi na kraju Daniela Mihajlović.

Procene aktuelnih nalazišta rude nikla i olova na području opštine Bosilegrad počele su 2016. godine.

Oprečne tvrdnje

Pre nešto više od dve godine, Predstavnici Ekološkog ustanka najavili su da će u nadležnim ministarstvima pokrenuti postupak kako bi se rad rudnika olova i cinka Bosil-metal obustavio dok se uradi studija o proceni. Prema navodima aktivista, voda u planinskom selu Karamanica tada je bila puna arsena. Oni su za to krivili rudnik. Povodom ovih tvrdnji oglasili su se i iz rudnika Bosil-Metal d.o.o. u Bosilegradu, navodeći da pri svim svojim aktivnostima rudnik vodi računa o tome da priroda u okruženju ne bude ugrožena i u tom cilju konstantno sprovodi brojne mere zaštite, u skladu sa propisima Republike Srbije.

Najnovije vesti