Protest Albanaca u Bujanovcu, žale se na represiju i diskriminaciju

Vranje - Nekoliko stotina građana okupilo se u ponedeljak u Bujanovcu na protestu Albanaca, na kome su albanski političari poručili da više neće da ćute dok albanska zajednica trpi represiju i zatražili od međunrodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju kako bi ispunila zahteve Albanaca, ali i najavili nove proteste, izveštava portal Bujanovačke.

Kako prenose Bujanovačke, narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi rekao je na protestu pod nazivom „Za identitet i dostojanostvo“ da su okupili zato što Vlada u Beogradu ne priznaje prava Albanaca, ne priznaje diplome, pasivizira prebivališta, neće da ih integriše.

Prema njegovim rečima, srpska vlast krši temelje Evropske unije, čiji predstavnici su posrednici u postizanju tri sporazuma od 2001. godine.

„Zašto se dešava ova diskriminacija? Zato što su se jučerašnji piromani pretvorili u današnje vatrogasce. Beograd igra sa duplim standardima. Bez simetrije u pravima nema stabilnosti. Neki evropski centri, nažalost, gledaju kroz prste na Srbiju“, naveo je Kamberi.

Istakavši da takva praksa mora da se prekine, Kamberi je dodao da Albanci traže posvećenost zemalja Kvinte i drugih međunarodnih mehanizama u vršenju pritiska na Srbiju da ispuni njihove legitimne zahteve.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Lutfiu rekao je da su Albanci najdiskriminisanija zajednica u Evropi.

„Od 24 nacionalne manjine u Srbiji albanska je u najgorem položaju. Nećemo ćutati, protesti će se nastaviti, ne zato što želimo već zato što nemamo drugog izbora“, poručio je Lutfiu i od međunarodne zajednice zatražio da sagleda zahteve Albanaca.

„Naše diplome se ne priznaju u Srbiji, a priznaju se u Nemačkoj. Država u srpske škole ulaže milione evra, u naše ni centa. Stanovništvo nam se smanjuje, mladi nam odlaze. Njihove adrese se pasivizuju. Ovo mora da prestane“– rekao je Lutfiu.

Na skupu su govorili i profesor iz Preševa Lukman Misini i student Enis Fejzulahu koji su ukazali sa kakvim problemima se suočavaju Albanci u oblasti obrazovanja, naglašavajući da još nema udžbenika na maternjem jeziku za srednjoškolce, kao i da se i dalje ne priznaju diplome sa kosovskih fakulteta.

Protest Albanaca održao se dve nedelje od smene vlasti u Bujanovcu i odlaska u opoziciju koalicije albanskih stranaka koje vode Nagip Arifi, Šaip Kamberi i Šćiprim Musliju.

Okupljeni na trgu u Bujanovcu nosili su zastave Albanije i SAD i transparente na kojima su bili ispisani zahtevi, poput „Stop pasivizaciji“, „Hoćemo udženike na albanskom“. Protest je počeo intoniranjem himne Albanije i minutom ćutanja za stradale pripadnike OVPMB.

Na kraju skupa pročitana je deklaracija kojom se od vlasti u Beogradu zahteva sprovođenje i poštovanje tri do sada potpisana sporazuma između Vlade Srbije i predstavnika Albanaca, sa posebnim akcentom na Plan od sedam tačaka iz 2013. o integraciji Albanaca.

Protest je protekao mirno, bez incidenata.

Najnovije vesti