Projekti Pedagoškog fakulteta podržani od Centra za promociju nauke

Projekti Spasimo vodu i Duboko učenje, sa kojima je Pedagoški fakultet u Vranju konkurisao na javnom pozivu Centra za promociju nauke pri Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ispunili su sve uslove, i oni su u konkurenciji koju su činile izuzetno ugledne naučno-stručne organizacije, visokoškolske ustanove, škole i brojne druge organizacije, prepoznati kao "visokouticajni, inovativni i projekti koji afirmišu dostupnost znanja", saopšteno je u petak sa vranjskog fakulteta.

Vranjski fakultet konkurisao je sa dva projekta, "s ciljem pružanja podrške popularizaciji i promociji nauke, a samim tim i podizanju nivoa naučne pismenosti i širenju naučne kulture".

"Projektima su predviđene brojne aktivnosti usmerene na učenike osnovnih i srednjih škola.

Kako je oblast koju projekat Duboko učenje podrazumeva veštačka inteligencija, vežbe će se sprovoditi u kabinetu za veštačku inteligenciju koji Pedagoški fakultet u Vranju poseduje, a predavači će biti takođe sa našeg fakulteta.

Vežbe su osmišljene tako da budu zanimljive i primenjive u praksi.

Takođe, projekat podrazumeva evaluaciju radionica, organizovanje takmičenja, kao i organizovanje smotre predstavljanja najuspešnijih radova.

Drugi projekat Spasimo vodu, usmeren je na najmlađe osnovce i za cilj ima popularizaciju i sticanje prvih naučnih iskustava među pripadnicima ove populacije.

Kroz četiri faze, tokom školske 2024/2025. godine, mlađi osnovci učiće o svojstvima i značaju vode kroz multidisciplinarni pristup i korišćenjem savremene laboratorijske opreme, eksperimentisanjem i što neposrednijim i samostalnijim uočavanjem i donošenjem zaključaka.

Osim osnovaca, ovo će biti sjajna praksa za studente Pedagoškog fakulteta, koji će biti uključeni u rad sa decom", navode sa Pedagoškog fakulteta.

Dodaje se da je predviđena razmena stečenih znanja među vršnjacima, odnosno obilazak gradskih i seoskih škola i prezentovanje novih znanja i eksperimenata od strane najmlađih učesnika.

Za sam kraj godine, kako najavljuju sa Pedagoškog fakulteta, u planu su Dan nauke i izrada priručnika sa detaljnim opisom eksperimenata koji će biti izvođeni tokom trajanja projekta.

Najnovije vesti