Preventivni pregledi pluća, tumor markeri i AFP u nedelju u ZC Vranje

Preventivni pregledi u okviru kojih će građani bez zakazivanja i zdravstvene knjižice moži da obave pregled pluća, urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein), biće organizovani u nedelju 8. septembra od 8 do 17 časova u Zdravstvenom centru Vranje.

Građani će tog dana moći i da izmere krvni pritisak, provere nivo šećera u krvi, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Pored toga, i ove nedelje, zbog velikog interesovanja roditelja, biće organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, s ciljem što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da je za samo četiri dana akcije u Srbiji više od 115.000 građana obavilo preventivni pregled, te da su kod blizu 10 odsto pregledanih pacijenata, koji su bez ikakvih simptoma, "otkrivena različita oboljenja" (mladeži suspektni na karcinom, promene na plućima suspektne na karcinom, aneurizme, dijabetes, kardiološki problemi i sl).

Iz ministarstva je saopšteno da je uspešnost izlečenja kod tih slučajeva "u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti".

Najnovije vesti