Predsednik KIC Bosilegrad dobitnik visokog bugarskog javnog priznanja

Vranje - Ivan Nikolov, predsednik Kulturno informativnog centra (KIC) u Bosilegradu, dobitnik je Ordena Stara planina I reda, visokog javnog priznanja u Republici Bugarskoj.

Posle uobičajene procedure, koju su sprovele državne institucije, ovu odluku je donela Vlada Bugarske na svojoj sednici.

Orden Stare planine I reda Nikolovu je dodeljen "za izuzetne zasluge i doprinos Republici Bugarskoj u doslednoj i nepokolebljivoj odbrani prava, nacionalnog identiteta i dostojanstva Bugara u Republici Srbiji", piše u obrazloženju.

Nikolov je, dodaje se, "dugi niz godina aktivan predstavnik bugarske nacionalne manjine u Republici Srbiji, koji je 1990. godine imao vodeću ulogu u osnivanju Demokratske zajednice Bugara u Jugoslaviji".

On je od 1997. godine osnivač i predsednik KIC bugarske nacionalne manjine u Bosilegradu, čime je "postao opšte priznata javna, kulturna i politička ličnost koja neumorna radi na rešavanju svih problema Bugara u Srbiji".

Orden Stare planine I reda Nikolovu će 3. juna, na svečanosti u Sofiji, lično uručiti Rumen Radev, predsednik Republike Bugarske.

Najnovije vesti