Predavanje u znak sećanja na Momčila Zlatanovića u četvrtak u Vranju

Predavanje pod nazivom Pesma i pevanje: doprinos Momčila Zlatanovića proučavanju Stankovićeve proze, biće održano u četvrtak 23. maja u prostorijama Biblioteke Bora Stanković u Vranju.

U znak sećanja na Zlatanovića o navedenoj temi govoriće doktor Bojan Čolak, naučni saradnik na Institutu za književnost i umetnost (IKUM) u Beogradu.

Vranjska Biblioteka je prošle godine ustanovila program posvećen profesoru dr Momčilu Zlatanoviću sa nazivom Dijalog sa tradicijama:
Inspirisano istraživačkim radom prof. dr Momčila Zlatanovića, koji se održava svake godine u maju mesecu.

"Ideja i koncept ove manifestacije
simbolično predstavlja nameru da se ukaže na značaj naučno-istraživačkog
doprinosa prof. Momčila Zlatanovića (1934–2022) u oblasti jezika i književnosti, ali i u širim kulturološkim studijama.

Već za života profesora Momčila Zlatanovića bilo je jasno, a po svemu sudeći to će nadalje biti još očiglednije, da je on jedan od najvažnijih stvaralaca u oblasti kulture koje je naš grad i jug Srbije iznedrio, i da je on u našoj zemlji bio jedan od najsvestranijih proučavalaca i sakupljača folklora južne Srbije.

Zahvaljujući njemu zabeleženi su antologijski primeri usmenog narodnog stvaralaštva juga Srbije.

Profesor Zlatanović se takođe bavio izučavanjem srpske književnosti, a posebno zavičajne književnosti, jezika i kulturne istorije.

Pisao je o gradskoj pesmi, obrednim i običajnim pesmama, analizirao turcizme i arhaizme u jeziku i folkloru, ali razmatrao je i književna dela, posebno delo Bore Stankovića.

Zlatanović se bavio različitim tradicijama koje su oblikovale područje juga Srbije (u smislu žanrova koje je istraživao, kao i kulturnih uticaja, jezičkih prožimanja, konfesija, seoskih i gradskih tradicija i sl.).

Na temelju njegovog ogromnog opusa, moguće je jasno sagledati bogatstvo, raznovrsnost i specifičnost narodnog stvaralaštva juga Srbije.

Namera je da ovaj kulturni događaj, iako posvećen profesoru Zlatanoviću, ne bude isključivo usmeren na njegov naučni doprinos, već da on posluži kao inspiracija za nova istraživanja i promišljanja tradicije, navodi se u pozivu Biblioteke.

Predavanje će početi u 13 sati.

Profil

Dr Bojan Čolak zaposlen je na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu na Odeljenju za savremenu i modernu srpsku književnost. Diplomirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na grupi za Srpsku književnost i jezik s opštom književnošću radom Problem nečiste krvi u romanu Nečista krv Borisava Stankovića (nagrađen Brankovom nagradom Matice srpske za najbolji diplomski ili seminarski rad za 2002/03. godinu), gde je i magistrirao (tema magistarskog rada Uticaj patrijarhalnog društvenog modela na mušku svest u romanu Gazda Mladen Borisava Stankovića), a potom i doktorirao (naslov disertacije Modeli predstavljanja patrijarhalnog društva u prozi srpske moderne). Organizator je više naučnih konferencija, o kojima je potom priredio nekoliko zbornika naučnih radova (Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića – 2017, A(tra)kcija Ujević: avangarda, angažman i revolucija u delu Tina Ujevića – 2022, Poetički koncepti Milutina Petrovića – 2023, Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog – 2023). Fokus njegovih istraživanja usmeren je na opisivanje poetičkih i kulturnih modela srpske književnosti HH i HHI veka (proza, poezija, drama, esejistika), kao i na tekstološku i leksikografsku problematiku. Značajne su njegove studije o književnosti južne Srbije, naročito monografija Roman patrijarhalne kulture posvećena Borisavu Stankoviću, najznačajnijem stvaraocu ovoga podneblja. Uz to, Čolak je autor i prve naučne monografije na srpskom jeziku posvećene poeziji Alekse Šantića.

Najnovije vesti