Pobratimile se vranjska i italijanska gimnazija FOTO

Svečana ceremoniju bratimljenja Gimnazije Bora Stanković u Vranju i Gimnazije Federico II u Altamuri, gradu u okrugu Bari u južnoj Italiji, održana je u Vranju, povodom Nedelje italijanskog jezika u svetu.

Ovaj kulturni događaj započeo je poetskim uvodom koji su pripremili učenici vranjske gimnazije, recitujući stihove slavnih pesnika – na italijanskom i srpskom jeziku.

Tokom programa istakli su zajedničke vrednosti dve škole, dve kulture i dva grada na jugu dve zemlje, zajedničku privrženost tradiciji, smisao za lepotu i umetnost, kao i poseban, južnjački temperament ljudi.

Gaetano Paolilo, predsednik udruženja Dante Aligijeri, i Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije Bora Stanković, održali su govor o izuzetnom značaju saradnje, stvaranju novih prijatelja i otvaranju novih puteva za učenje i sticanje dragocenog životnog iskustva.

Pročitan je telegram – čestitka upućena iz Ambasada Italije u Srbiji.

Ceremoniji su prisustvovale dve profesorke iz Altamure - Anunciata Priore i Elizabeta Falagario.

Nakon uvodnog dela, održan je koncert italijanske osmočlane grupe Moreska Nova, koji je ispraćen velikim aplauzima oduševljene publike.

Predstavnici dveju gimnazija i Udruženja Dante Aligijeri potom su otputovali su u Beograd, gde će prisustvovati gala svečanosti koju priređuje Ambasada Italije, u čast Nedelje italijanskog jezika u svetu.

Najnovije vesti